Log in
A+ A A-

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Όλα ρευστά ένα 24ωρο πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με τα σενάρια για τυχόν συναινετική λύση υπό την προϋπόθεση ορισμού εκλογών να παραμένουν στο προσκήνιο, αλλά την ίδια ώρα την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται, τον διεθνή Τύπο να συνεχίζει την κινδυνολογία για Grexit, και την αντιπολίτευση να μιλά για προσπάθεια εκφοβισμού εκ μέρους της κυβέρνησης, με επίκεντρο τώρα τις δηλώσεις Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε για ανήκεστο βλάβη στην οικονομία και κάλεσε τους βουλευτές να το λάβουν υπόψιν τους όταν θα έρθει η ώρα της ψήφου.  

Αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων, δύο σενάρια φαίνεται να εξετάζει η τρόικα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε περίπτωση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και συνέχιση της κυβερνητικής θητείας οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν σε αλλαγές σε πρόσωπα στον κρατικό μηχανισμό, που να μπορούν να υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν. Σε περίπτωση αδιεξόδου στην προεδρική εκλογή και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι κρίσιμος μήνας προκειμένου να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία για την αξιολόγηση και τη μετά το μνημόνιο εποχή είναι ο Ιούνιος, καθώς τότε και τον Ιούλιο εκπνέουν σημαντικά ομόλογα τα οποία πρέπει να πληρώσει η χώρα.

Την πεποίθησή του ότι οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων  και θα προσέλθουν με ευθύνη στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους με θέμα οικονομικές διαστάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σε συνθήκες κρίσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την πλευρά της κυβέρνησης να προσδιοριστεί ο χρόνος των εκλογών πριν από την τρίτη ψηφοφορία , σύμφωνα με  τον Πολιτικό αναλυτή Ευτύχη Βαρδουλάκη. Όπως επεσήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα984, κάτι τέτοιο θα έδινε διέξοδο στους βουλευτές λόγω του έντονου κλίμα πιέσεων.

Να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα και να εκλέξουν Πρόεδρο κάλεσε τους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του ΣΚΑΪ, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου και η Νίκη Φούντα, που είχαν υπογράψει τη  «πρόταση των οκτώ» δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν στάση στον τρίτη ψηφοφορία εφόσον υπάρξει μια συναινετική πρόταση.

Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν κανόνες. Δεν φοβούνται το ενδεχόμενο ντόμινο από τυχόν έξοδο της Ελλάδας, μάλιστα κάποιοι θα έβλεπαν την ευρωπαϊκή απομόνωση της χώρας, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Επίσης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αντί να φωνάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναδείξει τις αντιφάσεις του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο πιο ακριβή μπορεί να είναι η πολιτική του τελικά για τη χώρα.

«Αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ», λέει σήμερα το Bloomberg. Αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να περιμένετε τον Mad Max - θα είναι μια άπειρη, μαρξιστική κυβέρνηση”, αναφέρει το βρετανικό Chanel 4. «Απίθανο ένα Grexit, αλλά ο φόβος επιστρέφει για τα καλά στην Ευρωζώνη», τονίζει το αμερικανικό CNBC.

Η πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ενώ εμφανίσθηκε σύμφωνα με πληροφορίες εντυπωσιασμένος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολιτικές αύξησης της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων.

Πάντως τον Ευρωπαίο Επίτροπο «αδειάζει» ο συμπατριώτης του κι επίσης σοσιαλιστής, ευρωβουλευτής Γκιγιόμ Μπαλά. «Απλά ντρέπομαι» δηλώνει στη Le Figaro, τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει, όπως λέει, τη στάση του Επιτρόπου να στηρίξει σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της δεξιάς. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν κατεβάσει τα παντελόνια τους μπροστά στις πολιτικές λιτότητας των συντηρητικών.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που επικαλούνται "Τα Νέα" επισημαίνουν ότι «είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση λύσης». Πάντως, προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξετάζει συμφωνία πακέτο για εκλογή Προέδρου και εκλογές, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο προσωρινής κυβέρνησης ειδικού σκοπού με αλλαγή πρωθυπουργού.

Αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Στουρνάρα περί μεγάλου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Στουρνάρας έβαλε βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος λέει η Κουμουνδούρου.

Σχέδιο τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας με σκοπό να βρεθούν οι 180 βουλευτές κατήγγειλε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας αρχιτέκτονα του χάους τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. "Πρόκειται για ένα τυχοδιωκτισμό χωρίς προηγούμενο", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης ενώ αιχμηρός ήταν και για τις δηλώσεις του κ.Στουρνάρα οι οποίες όπως είπε κινούνται έξω από τα όρια που ορίζονται για το ρόλο του. 

Εν τω μεταξύ, με εξεταστική επιτροπή ή ακόμα και ειδικό δικαστήριο προειδοποίησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος όσους συμμετείχαν στην κυβέρνηση  Παπαδήμου, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, καθώς τότε όπως είπε ψηφίστηκαν τα μνημονιακά κείμενα για παράδοση της κυριαρχίας της χώρας κι έγινε η εμβάθυνσης της εσωτερικής υποτίμησης που οδήγησε στην περικοπή των συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, να παραστούν στις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου ζητούν και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αύριο αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα αν θα τους δοθεί σχετική άδεια.

Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από τον ΒΗΜΑ FM. «Υπάρχουν πολίτες στην Ελλάδα που ακούν ένα ανεκδιήγητο νούμερο να λέει ότι θα βαρέσει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές στο σκοπό του πεντοζάλη. Και θα κάνουμε πρωθυπουργό της Ελλάδας αυτό το παλαβωμένο παιδί 45 ετών, ανέφερε.