Log in
A+ A A-

Η εκτίμηση της Singular: Θρίλερ η αυτοδυναμία

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε έναν εκλογικό θρίαμβο αλλά κυνηγά ακόμη την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος της S.Logic οι έδρες του από 149 ως 151 έδρες.

Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «καθαρή, πεντακάθαρη, ανόθευτη, αδιαμφισβήτητη εντολή διακυβέρνησης» φαίνεται πως θα ικανοποιηθεί από τους έλληνες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες.

Ωστόσο το «κέρμα» της αυτοδυναμίας του βρίσκεται ακόμη στον αέρα καθώς η εκτίμηση αποτελέσματος της Singular Logic δείχνει ότι οι έδρες του θα κινηθούν από 149 μέχρι 151.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατακτά όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά επιτυγχάνει μια νίκη που προσλαμβάνει διαστάσεις θριάμβου για το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που ξεκίνησε το 2012 από το 4%.

Ολονύκτιο θρίλερ για την αυτοδυναμία

Το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την αυτοδυναμία προβλέπεται ολονύκτιο «θρίλερ» που δεν θα τελειώσει παρά με την τελική καταμέτρηση όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλός της Singular Logic Μιχάλης Καριώτογλου.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που ήταν κομβικό για την αυτοδυναμία δείχνει να μην καταφέρνει να μπει στη Βουλή ενώ αναμένουμε το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν όλα τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής και είναι επίσης παράγοντας που κρίνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 37,5% και κινηθεί ανοδικά προς το «ταβάνι» του 39,5% ,πρακτικά θα είναι αδιάφορο για την αυτοδυναμία του ποιος θα μπει στην Βουλή και ποιος θα μείνει εκτός

Πάντως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 37,5% και κινηθεί ανοδικά προς το «ταβάνι» του 39,5%,πρακτικά θα είναι αδιάφορο ποιος θα μπει στην Βουλή και ποιος θα μείνει εκτός.

«Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό» έλεγε την Παρασκευή στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς ενδεχομένως να έχει και εκείνος πλήρη επίγνωση των...επερχόμενων γεγονότων.

Οι πολίτες φαίνεται πως αποφάσισαν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξουσία «χωρίς αστερίσκους» ωστόσο η μεγαλειώδης νίκη αποτελεί για τον μελλοντικό πρωθυπουργό ένα μαχαίρι με λεπίδα διπλής όψης.

Του δίνουν καθαρή εντολή για την σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό με τους εταίρους - δανειστές αλλά και την εφαρμογή στο εσωτερικό της πολιτικής που έχει εξαγγείλει για «το τέλος των μνημονίων και της λιτότητας» και την υλοποίηση της κυβερνητικής ατζέντας της « κυβέρνησης της Αριστεράς».

'Ομως στο θριαμβευτικό ποσοστό αποτυπώνεται ο πήχης των προσδοκιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν θα έχει καν το χρόνο και την πολυτέλεια να γιορτάσει την νίκη της.

Η πρώτη επείγουσα προτεραιότητα είναι η συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ αύριο Δευτέρα ,όπου ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα «κομίσει» στους εταίρους και δανειστές το πρώτο «θεσμικό» μήνυμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Και η δεύτερη είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια θα πρέπει να ξεκινήσει στη Βουλή περίπου στις 6 Φεβρουαρίου.

Από τον υποψήφιο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο είτε θα σηματοδοτήσει διάθεση «συναίνεσης» και συνέχιση της παράδοσης των τελευταίων δεκαετιών της αρμονικής «συγκατοίκησης» είτε διάθεση διεύρυνσης της πολιτικής επικυριαρχίας του που δείχνει η κάλπη.

Εν τω μεταξύ στην πρώτη αντίδραση των κύκλων της Κουμουνδούρου εκτός από την «ιστορική νίκη» γινόταν αναφορά για συγκρότηση «κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».