Log in
A+ A A-

Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή για Τρόικα και Χρυσή Αυγή

Στα άκρα οδηγήθηκε η κόντρα μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της αντιπολίτευσης με αφορμή εισήγηση της για την αναβολή της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειπώθηκαν βαριές εκφράσεις ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Προέδρου της Βουλής ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης της είχε εκμυστηρευθεί ότι θα είχε πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε για ΠτΔ άλλο πρόσωπο εκτός του φαβορί Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Το θέμα έθεσε πρώτος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης μεμφόμενος την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι έχει επιλεκτική ευαισθησία.Την κατηγόρησε ότι ανακοίνωσε δικογραφίες που αφορούσαν και το πρόσωπό του χωρίς να αναφέρει ότι ο εισαγγελέας έχει προτείνει να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Για το θέμα του ΠτΔ καταλόγισε στην Πρόεδρο της Βουλής ότι όρισε ημερήσια διάταξη στο Κοινοβούλιο για την εκλογή του χωρίς πρώτα να έχει αναγγελθεί το όνομα του αλλά και χωρίς να υπάρχει η σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι βουλευτές δεν είναι ζώα. Από πού αντλήσατε αυτό το δικαίωμα;» ανέφερε σε εντονότατο ύφος ο κ. Μειμαράκης και συνέχισε: «Εγώ δεν θα σα πω για τούμπα. Αποδεχθήκατε μνημόνιο και τρόικα, αλλά δεν θα μας πείτε και πως θα λειτουργεί η Βουλή, διαφορετικά να την κλείσετε. Το Σώμα είναι κυρίαρχο και όχι εσείς» κατέληξε.

Απαντώντας η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε ότι τα κόμματα είχαν ενημερωθεί για την εκλογή του ΠτΔ χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση κατά της διαδικασίας.

Η εκδοχή της προκάλεσε την αντίδραση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντέτεινε ότι η Πρόεδρος της Βουλής ενέγραψε την εκλογή του ΠτΔ χωρίς έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. «Να σας φρεσκάρω τη μνήμη κυρία Πρόεδρε. Την επόμενη ημέρα, σας αναζήτησα για να σας εκφράσω την δυσαρέσκεια μου, επειδή προηγουμένως δεν είχαμε ενημερωθεί για το όνομα του υποψηφίου»| ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου όχι μόνο απάντησε αλλά γνωστοποίησε ότι είχε ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε το όνομα και εκείνος της είχε εξομολογηθεί ότι δεν είχε πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά θα υπήρχε ζήτημα αν επέλεγε άλλο υποψήφιο.

Η ίδια είχε εντονότατη αντιπαράθεση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είχε εξ΄ ρχής εκτοξεύσει βέλη εναντίον της χαρακτηρίζοντας την εισήγηση της για αναβολή της συζήτησης λόγω της μη παρουσίας των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών «κραυγαλέα αντισυνταγματική, αντίθετη με το Σύνταγμα και μη σύννομη με την διάκριση των εξουσιών».

«Επειδή είστε εκλεγμένη με τη ψήφο μας και είστε θεματοφύλακας των θεσμών σας ζητώ να ανακαλέσετε αυτά που είπατε και να σταθείτε στο ύψος της έδρας. Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε όμως δρίμυτερος όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου πρότεινε να γίνει η ψηφοφορία αφού πρώτα όμως καταγραφεί στα πρακτικά η διάκριση των εξουσιών «ότι δηλαδή οι τρεις θεσμικές λειτουργίες του πολιτεύματος είναι ανεξάρτητες- κατά τον ίδιο τρόπο που η Βουλή δεν μπορεί να παραβιάζει την Δικαιοσύνη στο έργο της δεν μπορεί και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επηρεάζεται και από τις αποφάσεις των λειτουργών της»

Η εισήγηση της και κάποια σχόλια προκάλεσαν νέα έκρηξη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η συμπεριφορά σας είναι απρεπής και αλαζονική. Παραβιάζετε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Διαβάζετε τις διατάξεις συμβολαιογραφικά. Συντελείτε σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στην κυρία Κωνσταντοπούλου ότι ο πραγματικός σκοπός είναι η παραβίαση του Συντάγματος για την παράταση του μνημονίου».

«Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου» απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου

«Αν ναι; Δεν θα γλυτώσετε την αλήθεια. Πείτε μας πως θα ενισχύσει η ΕΚΤ τις τράπεζες. Ενημερώστε πότε θα φέρετε το μνημόνιο στην Βουλή» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος και εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους βουλευτές του.

Αιχμηρότατη κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τις καταλόγισε «φτηνά παιχνίδια και τεχνάσματα» και στο τέλος την νουθέτησε λέγοντας πως κατάλαβε το λάθος της επειδή είναι «νεοφώτιστη και ενθουσιώδης».

thetoc.gr