Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Εξ αναβολής παρουσίαση για το βιβλίο του Μιχάλη Ιγναντίου

Το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο «Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή», πρόκειται να παρουσιαστεί την προσεχή Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην Αστόρια (27-09 Crescent Street).

Τον κ. Ιγνατίου θα πλαισιώσουν στο πάνελ σημαντικά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα: η Κατερίνα Σώκου από την Καθημερινή, ο Πανίκος Παναγιώτου από τον Φιλελεύθερο Κύπρου και ο εκδότης της Greek News Μιχάλης Ζουπανιώτης, ενώ θα μιλήσει και ο Καθηγητής Οικονομικών Θεόδωρος Καρυώτης.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 917 337-6737 και 516 946-7982.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται εξ αναβολής, καθώς ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 25 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πρόσφατης χιονοθύελλας.

Σύνοψη του βιβλίου - Αναφορά συγγραφέα

"Η "διάσωση" της Ελλάδας μέσα από έγγραφα του ΔΝΤ, των Αμερικανών και της Κoμισιόν και οι τραγικές ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 πέντε αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες τους, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου υπό πλήρη μυστικότητα και υπό τον απαράβατο όρο ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί ποτέ η μυστική αυτή συνάντηση.

Ο Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ ήταν ο οικοδεσπότης και οι φιλοξενούμενοί του έφτασαν στο δουκάτο από τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος. Για τη μυστική συνάντηση με ενημέρωσε δοκιμασμένη πηγή του Eurogroup, του οποίου προέδρευε τότε ο κ. Γιούνκερ, και την επιβεβαίωσε σε μένα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μου είπε ότι στη διάρκειά της «μας ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 (φυσικά όχι του 2009). Ειδικά», σημείωσε, «η ΕΚΤ επέμενε πολύ σε μεγάλη μείωση (μίλησε για 4-5 μονάδες). Τελικά στον προϋπολογισμό βάλαμε μείωση 3,6 μονάδες, που με τα επιπλέον μέτρα του Ιανουαρίου έγιναν 4 μονάδες», τόνισε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Εκείνη τη μέρα, οι κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Αλμούνια έστειλαν στον κ. Παπανδρέου ένα «μίνι Μνημόνιο». Ήταν η πρότασή τους για να τερματιστεί η κρίση στη γένεσή της. Ο τότε πρωθυπουργός δεν τους απάντησε ποτέ. Και η Ελλάδα οδηγήθηκε στην καταστροφή...

Ερευνώντας την ελληνική κρίση χρέους, όλο και περισσότερο κατέληγα στο συμπέρασμα ότι η χώρα είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια ηγεσιών που δεν μπόρεσαν ούτε να αντιληφθούν τις διαστάσεις της κρίσης που έσκασε στα χέρια τους ούτε να τη διαχειριστούν.

Για να γράψω αυτό το βιβλίο μίλησα με 139 ανθρώπους: αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της αμερικανικής κυβέρνησης, της FED, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης είχα την τύχη να διαβάσω έγγραφα του ΔΝΤ, της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της Κομισιόν."