Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 309
Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Η συνάντηση Κοτζιά με Μπαν Κι Μουν - Νίμιτς

  • Written by 

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και τον ειδικό απεσταλμένο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς είχε το πρωί της Παρασκευής στην Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στης ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς επιχείρησε να θέσει ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο για το Κυπριακό, καθώς η Αθήνα απορρίπτει την θέση της Τουρκίας για τον εκ των προτέρων διαμερισμό των φυσικών πόρων της μεγαλονήσου. Επιπλέον, ο υπουργός αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διμερής διάλογος με την ΠΓΔΜ με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, τα οποία όπως υπογράμμισε θα διευκολύνουν την διαπραγμάτευση που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξελίξεις για Κυπριακό

Σε έντονη κινητικότητα φαίνεται να βρίσκεται το Κυπριακό ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Τουρκία αλλά και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάιο.

Οι δηλώσεις του υπουργού μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης καταδεικνύουν ότι η Αθήνα προσπαθεί να αναλάβει γρήγορα τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να καθορίσει τους βασικούς πυλώνες της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά φέρνει πάλι στο προσκήνιο το θέμα των εγγυήσεων σε μια προσπάθεια να μετατοπιστεί το βάρος των ευθυνών προς την Τουρκία.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός έθεσε με τον πιο σαφή τρόπο στον κ. Μπαν Κι-Μουν το θέμα της άμεσης απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Σχετικά με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως η Ελλάδα επιθυμεί την απομάκρυνση τους προκείμενου η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεσμευτεί από το βάρος των παλαιότερων συνθηκών και να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε μια εικονική λύση ή ψευδαίσθηση», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Άρα για εμάς, ως εγγυήτρια δύναμη, η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτονται καλά, το μήνυμα κατεγράφη» κατέληξε με νόημα ο κ. Κοτζιάς.

Ωρολογιακή Βόμβα το Μεταναστευτικό

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού. Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς, η κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΗΕ να συνδράμει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της τεχνογνωσίας και των μηχανισμών που διαθέτει.

Στασιμότητα στο Σκοπιανό

Λίγο νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσει τον κ. Νίμιτς, όπου είχε την ευκαιρία να του παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Επιπλέον, επισήμανε την πάγια ελληνική θέση για τους κίνδυνους που θέτει ο αλυτρωτισμός της ονομασίας για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και για την σταθερότητα της ευρύτερη περιοχή.


Ολοκλήρωση Κύκλου Επαφών στις ΗΠΑ

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς έκανε μια γενική αποτίμηση της επίσκεψης του στις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για μια θετική μεταστροφή του ευρύτερου κλίματος που αφορά την Ελλάδα.

«Έχω την αίσθηση και από τις συζητήσεις που είχα με τις εβραϊκές οργανώσεις εδώ στην Νέα Υόρκη ότι η ατμόσφαιρα στην Αμερική που όταν φτάσαμε ήταν παράξενη, είναι θετική και έχουν πάρει τα μηνύματα με τον τρόπο που εμείς επιθυμούσαμε».

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά Μετά την Συνάντηση με Μπαν Κι Μ from Petros Kasfikis (Pkas) on Vimeo.