Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Βέτο των ΗΠΑ για τον αγωγό του ρωσικού αερίου

Την αμερικανική ανησυχία για τα σχέδια της Αθήνας να προχωρήσει σε προέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία, του Turkish Stream, σε ελληνικό έδαφος εξέφρασε προς την ελληνική κυβέρνηση ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για ζητήματα ενέργειας Ειμος Χοχστάιν,ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Ο τουρκικός αγωγός δεν δίνει λύση

Στις συναντήσεις του με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά καιτον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ο κ. Χοχστάιν μετέφερε αυτήν την ανησυχία η οποία τονίζεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση του λεγόμενου αγωγού TurkStream στην Ελλάδα, δεν θα αυξήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση και θα προκαλέσουν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές για την ανταγωνιστικότητα ενώ επισημάινεται ότι αυτός ο αγωγός δεν θα αποτελέσει μακροχρόνια λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει εναλλακτικές

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Χοχστάιν ήρθε στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του υπουργού εξωτερικών κ. Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης για αγωγούς φυσικού αερίου όπως αυτός που θα διασχίζει την Αδριατική, το σύνδεσμο Ελλάδας Βουλγαρίας και την επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου αερίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αυτά τα έργα θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, θα μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από έναν προμηθευτή, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP συνεπάγεται μια επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ελλάδα, δημιουργώντας 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και προσφέροντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Χοχστάιν: Συμφωνήσαμε στα περισσότερα...

«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ' όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Hochstein μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα. Μιλήσαμε επίσης για τον αποκαλούμενο «Turkish Stream», είπε ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης στο θέμα της ενέργειας.

thetoc.gr