Log in
A+ A A-

Τριετές πρόγραμμα 82-86 δισ.

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία. «Έχουμε Greekment» ανακοίνωσε η Ευρώπη.

Οι πρώτες πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας έφτασαν μέσω Twitter από τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου. Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για Greekment, τονίζοντας: «Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε».O κ. Τουσκ δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. «Υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να ψηφιστούν από ορισμένα Κοινοβούλια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. «Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει τώρα για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας» κατέληξε.

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, αλλά επετεύχθη. Το 'Grexit' εξαφανίσθηκε» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι πολύ ευτυχής ως προς την ουσία και το πλαίσιο της συμφωνίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος αλλά ο συμβιβασμός που επετεύχθη έχει μόνο νικητές, όχι ηττημένους».

«Το θέμα της εμπιστοσύνης ήταν κομβικό σημείο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή. Τα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν για την επικύρωση του σχεδίου παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανό να το κάνουν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Τις επόμενες ημέρες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα» που ζητούν οι πιστωτές, επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κρορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

«Μόλις γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το σημάδι για τα άλλα κοινοβούλια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι προφανώς ανεξάρτητα.

Μόλις τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν τη συμφωνία, «θα έχουμε μια πιο επίσημη απόφαση» για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

«Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» σημείωσε.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο κορυφής.

«Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές», πρόσθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

«Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων μέσω των οποίων, θεωρώ, ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και, εάν κρίνω από τις διαπραγματεύσεις αυτής της νύκτας, δύσκολος», είπε.

«Πάντοτε λέγαμε ότι θα επρόκειτο για ένα τριετές πρόγραμμα. Πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, πλήρεις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

«Θα προτείνω με "πλήρη πίστη" στο κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια τρίτη διάσωση μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα και θέσει σε εφαρμογή τους αρχικούς νόμους».

Η Μέρκελ δεν είπε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά διευκρίνισε ότι θα επιδώσει μια θετική αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή αυτή την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να μην ανακληθούν οι βουλευτές από τη θερινή τους άδεια πριν βεβαιωθούν ότι πέρασαν οι ελληνικοί νόμοι, είπε.

Μετά από τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα κατέστησε τις συνθήκες χειρότερες για την ίδια τη χώρα μέσω της απότομης επιδείνωσης της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο και το κλείσιμο των τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ερωτηθείσα εάν έχει εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το επώδυνο πακέτο, είπε: «Θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Αναγνώρισε ότι η Γερμανία απέσυρε το αίτημα βάσει του οποίου το έγγραφο στο οποίο θα κατέληγε η σύνοδος θα προέβλεπε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της διάσωσης. «Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β γιατί εγκρίθηκε το σχέδιο Α» είπε.

Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάν, έκανε λόγο για μια "ιστορική απόφαση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μία "θαρραλέα επιλογή" του Αλέξη Τσίπρα.

Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.