Log in
A+ A A-

ΣΥΡΙΖΑ: Προς έκτακτο συνέδριο το Σαββατοκύριακο

Σε μείζον στόχο έχει ανάγει το Μέγαρο Μαξίμου τη διευθέτηση των εσωτερικών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τον Λαφαζάνη και τους λοιπούς της Αριστερής Πλατφόρμας και την «θεσμική απεμπλοκή» από τον κλοιό της Ζωής Κωνσταντοπούλου την ώρα που η χώρα και η οικονομία τελούν σε μια διαλυτική αναμονή.

Ενώ η Τρόικα φτάνει αύριο ως κουαρτέτο στην Αθήνα προκειμένου η διαπραγμάτευση από τα τεχνικά κλιμάκια να περάσει στο επόμενο στάδιο ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια νέα φάση...αναζήτησης αν θα λύσει τα προβλήματά του μέσω ενός συνεδρίου ή ενός....εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Η ηγεσία του κόμματος όπως διεμήνυσε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επιδιώκει μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχει λάβει απάντηση στο ερώτημα : παραμένουμε στην κυβέρνηση ή τα παρατάμε;

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η ΚΕ θα αποφασίσει τη συνέχιση των διαδικασιών, δηλαδή εάν θα γίνει διαρκές ή έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση διενέργειας κομματικού δημοψηφίσματος για τη συμφωνία. Η πρόταση του κομματικού δημοψηφίσματος ήταν μια ιδέα του Α. Φλαμπουράρη η οποία έπεσε στο τραπέζι από στελέχη του κύκλου επιρροής του Α. Τσίπρα που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει μέλη και φίλοι να ψηφίσουν αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, η KΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί την Πέμπτη, όπου και θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος την επόμενη περίοδο. Στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ η πλειοψηφία των μελών της επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες. Την τελική απόφαση θα λάβει η ΚΕ.

Τι συζητήθηκε στην ΠΓ

Τη διοργάνωση διαρκούς συνεδρίου ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο πρότειναν στελέχη της πολιτικής γραμματείας, τα οποία ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Αλέξη Τσίπρα προβαίνοντας σε ένα πολιτικό ελιγμό προκειμένου να αποφύγουν τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής όπου η αριστερή πλατφόρμα φαίνεται να έχει την πλειοψηφία.

Η ομάδα των προεδρικών προχώρησε σε αυτή την πρόταση στο πλαίσιο της εισήγησης που είχε κάνει χθες και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε προτείνει να διοργανωθεί συνέδριο ακόμα και στις 8 ή 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει υπολογίσει ότι ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ μπορεί να έχει την πλειοψηφία ακόμα και με τους ίδιους συνέδρους που έγινε το συνέδριο του 2013 και για τον λόγο αυτό απαντώντας στο αίτημα της Αριστερής Πλατφόρμας να ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες της κεντρικής επιτροπής και του συνεδρίου πριν από τη συμφωνία προκαλεί την εσωκομματική αντιπολίτευση σε συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας έχει ζητήσει να συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή και να γίνει διαρκές συνέδριο δηλαδή με τους συνέδρους του προηγούμενου συνεδρίου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συμφωνία και για το νέο πρόγραμμα από το κόμμα πριν από την υπογραφή της.

Τα στελέχη της ενωτικής κίνησης και της κίνησης των 53 που αποτελούν και την πλειοψηφία της πολιτικής γραμματείας είχαν ταχθεί χθες υπέρ της διοργάνωσης ανοιχτού συνεδρίου το Σεπτέμβριο όπου θα μπορούσαν να συμμετέχουν πολίτες και να εκλεγούν σύνεδροι από τις οργανώσεις του κόμματος.

Μετά την συγκέντρωση που έκανε στο πανελλήνιο η αριστερή πλατφόρμα και με τη διαμόρφωση ενός κλίματος ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος η προεδρική ομάδα φαίνεται να επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό του ΣυΡιζΑ.

Ήδη κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί επιβεβαίωσε ότι το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι υπαρκτό με τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη μειοψηφία του κόμματος έχει κάνει πλέον την επιλογή της ρήξης.

thetoc.gr