Log in
A+ A A-

Kίνδυνος να μην εφαρμοστεί το τρίτο πρόγραμμα

Παρότι η υπερψήφιση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από το κοινοβούλιο της χώρας αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive), εξαιτίας των πολιτικά αμφιλεγόμενων απαιτήσεων που σχετίζονται με αυτό, ο κίνδυνος μη εφαρμογής του παραμένει πολύ υψηλός κατά την διάρκεια της περιόδου διάρκειάς του έως το 2018.

Αυτό αναφέρει η Moody's στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της, συμπληρώνοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης - την οποία φέρεται ότι θα ζητήσει τις προσεχείς ημέρες από το ελληνικό κοινοβούλιο - θα απαιτούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο οίκος αξιολόγησης, η σκληρή στάση ορισμένων βασικών κρατών - μελών της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα - και ο πιθανός ρόλος που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο οποίος εξαρτάται από την αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους - μειώνει τη βεβαιότητα επίτευξης μίας βιώσιμης πολιτικής συμφωνίας για το πρόγραμμα. Επιπροσθέτως, ακόμη κι αν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, οποιαδήποτε απόκλιση στην υλοποίηση του προγράμματος της Ελλάδας θα εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Αυτή η αβεβαιότητα, επιδεινώνεται από την περιορισμένη δυνατότητα των ελληνικών θεσμών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και τη σημαντική κοινωνικό και πολιτική αντίθεση στους όρους του τρίτου προγράμματος. Κατά τη Moody's, η επιτυχία του τρίτου προγράμματος διάσωσης απέχει πολύ από το να θεωρηθεί βέβαιη, διατηρώντας τον κίνδυνο ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος.

Πηγή:Capital.gr