Log in
A+ A A-

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,28 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία έβγαλε η κάλπη, σύμφωνα με το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, του υπουργείου Εσωτερικών με καταμετρημένο το 77,4,% στην Επικράτεια.

Η Λαϊκή Ενότητα έμεινε εκτός Βουλής, Το Ποτάμι υπέστη σημαντική μείωση του ποσοστού του ενώ η αποχή έφθασε το 43,85%. Η επόμενη Βουλή θα είναι οκτακομματική. Ποσοστό 35,49% και 145 έδρες συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28,21% και 75 εδρών που συγκεντρώνει η ΝΔ.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,99% και 18 έδρες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,36% και 17 έδρες, το ΚΚΕ με 5,5% και 15 έδρες, το Ποτάμι με 4,04% και 11 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,65% και 10 έδρες καθώς και η Ένωση Κεντρώων με 3,37% και 9 έδρες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από την πλατεία Κλαυθμώνος προανήγγειλε τη συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ παρουσία του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου.

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τη μεγάλη νίκη, τη νίκη του λαού», επεσήμανε στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για καθαρή εντολή τετραετίας με την επισήμανση ότι στόχος είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.
Σήμερα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός - πρόσθεσε- είναι συνώνυμα της περηφάνιας και του αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Το αποτέλεσμα ανήκει στα λαϊκά στρώματα αυτού του τόπου. Λάβαμε κρυστάλλινη εντολή να ξεμπερδέψουμε με το καθεστώς της διαπλοκής &της διαφθοράς", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσιπρας.

«Ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη με σοβαρότητα, δείχνει πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ ,συγχαίρω τον κ. Τσίπρα", δήλωσε προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ο πρόεδρος του κόμματος,  Βαγγέλης Μειμαράκης και πρόσθεσε, «τον καλώ να σχηματίσει την κυβέρνηση που πρέπει».

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. διαβεβαίωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Η Ν.Δ. θα ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» επισήμανε εν συνεχεία.

Ικανοποίηση επικρατεί σε ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, που ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβασαν τα εκλογικά ποσοστά κατά δύο μονάδες. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη. Του επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει στη Βουλή εποικοδομητική αντιπολίτευση. Σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων τόνισε, "ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας που πρεσβεύουμε". Από σήμερα το βράδυ όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους.

"Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη  ενάντια στα μνημόνια και απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που είναι έτοιμη να υλοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο και να στείλει το λογαριασμό στο λαό με νέα μέτρα φωτιά", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

"Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της διακυβέρνησης από την παλιά κυβέρνηση. Όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα κόμμα η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον επικεφαλής. Έχω επίγνωση των ευθυνών μου", τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι: "δεν θα συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση, αν δεν έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις". Ελπίζουμε να φανούμε εξίσου χρήσιμοι στην αντιπολίτευση πρόσθεσε. επισημαίνοντας ότι , ένας στους δυο Έλληνες δεν πήγε να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

«Παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχτήκαμε οι Έλληνες μας ανέδειξαν εγγυητή», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ. «Από αύριο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσουμε σε κυβέρνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια», επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. ("Ο ελληνικός λαός έδωσε πατριωτική ψήφο εμπιστοσύνης στο αύριο. Ευχαριστώ όλους σας από καρδιάς, το τουιτ του Πανου Καμμενου).

"Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε το τελευταίο καιρό και παρά το γεγονός οτι οι δημοσκοπήσεις μας άφηναν εκτός βουλής, η Ένωση Κεντρώων κατάφερε να μπει μέσα στη Βουλή. Αυτή η νίκη είναι μια νίκη των νέων και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων θα φέρουν πολιτικό ήθος μέσα στο Κοινοβούλιο", είπε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.

«Η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να έχασε μια μάχη αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο, ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στα σημεία εισόδου προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, στην Περιφέρεια Λέσβου, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο 4.66% ενώ τώρα βρίσκεται στο 7,72%.

Στον Έβρο, τον Ιανουάριο ήταν 7,50%, τώρα 8.92%.

Στα Δωδεκάνησα από 5,53% που ήταν τον Ιανουάριο τώρα αγγίζει το 8 % (7.98).

Στον νομό Κιλκίς, τον Ιανουάριο ήταν 8,60% και τώρα 9,41%.

Αναφορικά με τις μονοεδρικές εκτός από της Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας, που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, αλλάζει χέρια αυτή των Γρεβενών που ήταν στη Ν.Δ. και τώρα περνά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα θρίλερ εξελίσσεται στην Ευρυτανία (τον Ιανουάριο είχε περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ) ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.