Log in
A+ A A-

Ανακοίνωση Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το σκάνδαλο Πασσιά - Μπουζάλας

Ανακοίνωση για το σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Σπυρίδωνα Ουάσιγκτον Χάιτς, π. Γεώργιο Πασσιά και την Διευθύντρια του σχολείου της Ενορίας, Έθελ Μπουζάλας, εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μέσω της ανακοίνωσης, η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει το "θλιβερό γεγονός", τονίζει όμως ότι έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε εκκλησιαστικό επίπεδο, αρχικά με την απαλλαγή του ιερέα από τα καθήκοντά του.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι "αναμάρτητος σε αυτήν την Γη ήταν μόνο ο Χριστός", καλώντας το ποίμνιο της Εκκλησίας της Αμερικής να προσευχηθεί για τα δυο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο.

Τέλος, τονίζει ότι η Αρχιεπισκοπή διαθέτει πολλούς αφοσιωμένους ιερείς και καλεί τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας - ειδικά τα νεότερα - να μην αφήσουν την πίστη τους να κλονιστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Τις τελευταίες ημέρες, με βάρος καρδίας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο εμπλέκεται ένα μέλος του κλήρου μας, ο π. Γεώργιος Πασσιάς, και μια ενήλικη Ενορίτισα.  Αντιλαμβανόμαστε την αναμενόμενη αντίδραση των πιστών να νοιώθουν βαθιά πληγωμένοι και ολοκληρωτικά απογοητευμένοι, όπως επίσης και τον κίνδυνο να σκανδαλιστούν.  Από την άλλη πλευρά, όμως, γνωρίζουμε ότι ο μόνος αναμάρτητος που περπάτησε σε αυτήν την Γη είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Διαβεβαιώνουμε τους πιστούς ότι είμαστε στην δυσάρεστη θέση να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί και πόσο οικτρά έχει επηρεάσει την καθημερινότητα στην Αρχιεπισκοπή και την (ορθόδοξη) κοινότητά μας.  Ως εκ τούτου, η Αρχιεπισκοπή έχει ήδη εκκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες σε εκκλησιαστικό επίπεδο, ξεκινώντας από την απαλλαγή του εμπλεκόμενου κληρικού από τα ιερατικά καθήκοντά του.

Όπως και με οποιαδήποτε δυσκολία, αυτές οι στιγμές μάς δίνουν την ευκαιρία, ως απάντηση, να αποδείξουμε πραγματικά την πίστη μας. Οφείλουμε να αισθανόμαστε οίκτο για εκείνους που επέτρεψαν στους εαυτούς τους να περιπέσουν σε μια τέτοια τραγική κατάσταση και να προσευχηθούμε γι 'αυτούς και τις οικογένειές τους, που έχουν βαθιά πληγωθεί από τις πράξεις τους. Επίσης, να προσευχηθούμε για τους πιστούς, ιδιαίτερα τους νεότερους της κοινότητας μας, των οποίων η πίστη έχει κλονιστεί από ό, τι έχουν δει και διαβάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία μας στην Αμερική έχει την ευλογία να διαθέτει αφοσιωμένους και ευσεβείς κληρικούς που πραγματικά υπηρετούν με βάση την διδασκαλία του Χριστού, για να διακηρύξουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να υπηρετήσουν τον λαό του Θεού.

Προσευχόμαστε ότι ο παντοδύναμος Θεός, ένας Θεός του ελέους, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, θα στείλει  το Άγιο Πνεύμα Του και να χορηγήσει ειλικρινή μετάνοια για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ανακούφιση σε όσους έχουν επηρεαστεί από τις πράξεις τους."