Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 309
Log in
A+ A A-

Κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από Τσίπρα με εντάσεις

Σκληρή γλώσσα κατά των αυτόκλητων, όπως τους χαρακτήρισε, υπερασπιστών του λαού, χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στη βουλή κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας να τις καπηλεύονται κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες δήθεν αντεξουσιαστές ούτε βεβαίως οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας που βυσσοδομούν απέναντι στη μνήμη. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο προσφυγικό λέγοντας ότι για μας η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε διαβατήριο ούτε χρώμα και ότι θα ήταν ήττα για την Ευρώπη η απομάκρυνση από τις αρχές του ουμανισμού και η προσχώρησή της στη λογική της άκρας δεξιάς.

«Οφείλουμε να απομονώσουμε τέτοιες ακραίες και ρατσιστικές φωνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Το τέλος της μεταπολίτευσης με την κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου και με τραγική κατάληξη την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό της επιτροπείας, επανέφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα των αγωνιστών του πολυτεχνείου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι η μεταπολίτευση υπήρξε μία περίοδος άνθησης της δημοκρατίας και ταυτόχρονα συγκρότησης κρατικοδίαιτου και αυτάρεσκου κράτους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου  -είπε χαρακτηριστικά- δείχνει ότι υπάρχουν αξίες μέχρι που μπορεί κάποιος να αγωνιστεί και να δώσει και τη ζωή του. Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το σύνθημα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία κι ελευθερία αποτελεί στοίχημα που η κυβέρνηση αυτή θέλει -όπως είπε- να κερδίσει και θα κερδίσει.

Μηνύματα στην Βουλή για την Ημέρα του Πολυτεχνείου

«Η χούντα τελείωσε το 1974, όμως τα αιτήματα παραμένουν σε άλλο επίπεδο και άλλα περιβάλλοντα επιτακτικά. Πρέπει να δούμε το Πολυτεχνείο απαλλαγμένο από τον μύθο του, που κάποιοι, είτε το ιδιοποιήθηκαν, είτε θέλησαν να το αποδημήσουν» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και σύμβολο αντίστασης της νεότητας για μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην τραγική επικαιρότητα στη Γαλλία, ο Υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου δρα πολλαπλασιαστικά και αποκαλυπτικά ως μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της ασύμμετρης τρομοκρατίας για να αποδειχθεί αποτελεσματικός πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τις ανισότητες.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας αφιέρωσε την σημερινή επέτειο σε εκείνους τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που δεν βγήκαν μπροστά για λίγη δημοσιότητα, προκειμένου να εξαργυρώσουν αυτό που έκαναν για τις εντυπώσεις, στήνοντας καριέρες μέσα από αυτή τη συμμετοχή. Αξίζει η τιμή σε κείνους  που έχον αφομοιώσει τον στίχο του Σεφέρη ότι «οι ήρωες πάντα προχωρούν στα σκοτεινά», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο αντιστασιακός βουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός τόνισε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο όσο κυριαρχεί μια καπιταλιστική αντίληψη για μια ελεγχόμενη  παιδεία, προσθέτοντας ότι η παιδεία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε ένα λαό να αντισταθεί και  μην οδηγηθεί σε πράξεις τυφλής βίας σαν αυτές που βλέπουμε να συμβαίνουν στο Παρίσι, όπου αγράμματα παιδιά επιλέγουν τον τυφλό φανατισμό κάτι που δεν θα έκαναν αν είχαν σωστή παιδεία.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν ντρέπεται για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης που μοίρασε δικαιότερα τον πλούτο και ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει θετικά τον ιστορικό κύκλο που κλείνει, πρόσθεσε ωστόσο ότι οφείλει να απολογηθεί για τις διχαστικές λογικές επιστροφής στο παρελθόν αλλά δεν θα χαρίσει στο βωμό της οικονομικής ανέχειας μια διαδρομή με τεράστια επιτυχία για το ελληνικό κράτος.