Log in
A+ A A-

Τεράστιες ζημιές για το εμπόριο από το σιδηροδρομικό αποκλεισμό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Σημαντικές ελλείψεις στην αγορά της Βορείου Ελλάδος φέρνει ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης από τις 18 Νοεμβρίου.

Μάλιστα οι επιχειρηματίες του βορρά επισημαίνουν πως εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός θα υπάρξει κίνδυνος για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν αγορές ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων.

Περισσότερα από 1.800 εμπορικά βαγόνια έχουν αποκλειστεί και από τις δυο πλευρές των συνόρων προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που ελέγχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φέρεται να εμφανίζεται ως άμοιρο ευθυνών. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υποδομών που σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο για την άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, δείχνουν προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η άποψη του αρμόδιου υπουργείου είναι πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές της, υπό ιδιωτικοποίηση, κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας.

Ήδη η ζημία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λειτουργίας του ΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ενώ πλήγμα δέχεται και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν ήδη εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα τέσσερα τραίνα, ενώ το ίδιο ισχύει και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καθώς δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη.

Μεγάλοι πελάτες της εταιρείας, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και πολλές εισαγωγικές εταιρίες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι ενόψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά.

Σημειώνεται επίσης, πως μεταξύ των προϊόντων, που παραμένουν στα εγκλωβισμένα βαγόνια είναι και νωπά και τυποποιημένα τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Για 18 συρμούς που είναι εγκλωβισμένοι στο έδαφος της ΠΓΔΜ γεμάτοι με εμπορεύματα και πρώτες ύλες με προορισμό την Ελλάδα, κάνει λόγο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος συρμός εισήλθε στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου και «έκτοτε δεν κατέστη δυνατό να κινηθούν άλλοι συρμοί προς τη Θεσσαλονίκη».

Σε επιστολή προς την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων παραγωγής λόγω ελλείψεων ή καθυστερημένων αφίξεων των πρώτων υλών. Εξηγούν ότι ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, οι συρμοί από τη Θεσσαλονίκη προωθούνται μέσω Βουλγαρίας προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την κατά 20% αύξηση του μεταφορικού κόστους.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος έχει ζητήσει από τις 25 Νοεμβρίου με επιστολή του και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.