Log in
A+ A A-

Η Κυβέρνηση και τα δύσκολα του 2016

Μπροστά στο «καμίνι» του ασφαλιστικού που θα δοκιμάσει σε πολλαπλά επίπεδα τις αντοχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στέκεται ήδη ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να διαφαίνονται οι εφεδρείες που κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν στην Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Η ανάπαυλα των γιορτών προσωρινά έχει αποφορτίσει τους κυβερνητικούς βουλευτές από το άγος των επώδυνων αλλαγών που επίκεινται στο ασφαλιστικό και την φορολόγηση των αγροτών αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου ,οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών ,η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει τρόπο να υλοποιήσει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και ταυτοχρόνως να ικανοποιήσει την μνημονιακή απαίτηση για δραστική περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Και να έχει υποβάλλει κοστολογημένα μέτρα τα οποία και θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές.

Αυτή η εξίσωση δεν δείχνει να βγαίνει με βάση όσα είναι αυτή την ώρα στο τραπέζι και αυτό θα οδηγήσει στην πολιτική δοκιμασία όταν το νέο ασφαλιστικό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία αυτή κρύβει πολλές παγίδες για την κυβέρνηση Τσίπρα αν και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης με τη φράση "153 και τα μυαλά στα κάγκελα" διαβεβαίωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μείνει ακλόνητος και στην μάχη του ασφαλιστικού.

Την ίδια βεβαιότητα πάντως δεν συμμερίζονται στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους άλλα κυβερνητικά στελέχη που αγωνιούν όχι τόσο για την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για την στάση του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. Από τις ίδιες πηγές επισημαίνεται η πορεία αυτονόμησης που χαράσσει εμφανώς ο κ. Καμμένος εσχάτως.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιλογή Καμμένου να επαναφέρει την πρόταση για την στράτευση των γυναικών αυτή τη χρονική συγκυρία - είχε απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια φορά στο παρελθόν- "αποτελεί προάγγελο αρνητικών εξελίξεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο" όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο TheToc.gr.
Χωρίς συμμάχους και με μειωμένη αξιοπιστία

Από την άλλη πλευρά το Μαξίμου βλέπει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει σε ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες ,όπως για παράδειγμα με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη , προκειμένου να στηριχτεί για να ξεπεράσει την σκόπελο του ασφαλιστικού

. Ο Λεβέντης αποκρούει κάθε προσπάθεια προσέγγισης ,μόνιμα επικαλείται την ύπαρξη του Καμμένου στο κυβερνητικό σχήμα και θέτει ως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση την είσοδο της ΝΔ σε ένα οικουμενικό σχήμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνει στο TheToc.gr βετεράνος Έλληνας πολιτικός που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η ΝΔ κατα την διάρκεια ψήφισης του ασφαλιστικού θα έχει νεοεκλεγμένο αρχηγό ο οποίος θα επιδιώξει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Τέλος, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν απορρίψει την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συννενόησης μόνο στην προοπτική οικουμενικής  κυβέρνησης.

Για τον πρωθυπουργό αποτελεί πλέον μονόδρομο η επιλογή να στηριχτεί στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά από την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

thetoc.gr