Log in
A+ A A-

Η προσπάθεια συμπόρευσης στην κεντροαριστερά

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές στην αντιπολίτευση με τη δυναμική που φέρνει η εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ αλλά και την πρόταση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά για νέο πολιτικό σχηματισμό στον κεντροαριστερό χώρο, με ηγεσία που θα εκλεγεί από τη βάση.

Τις ισχυρότερες πιέσεις, πάντως, δέχεται -και εκ των έσω- το Ποτάμι, μετά και τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη που άνοιξε ζήτημα ηγεσίας. Παρότι ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης δήλωνε ότι “αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι νέα σχήματα αλλά νέες λύσεις”, στελέχη του κόμματος επιθυμούν τη συμμετοχή του στις διεργασίες της κεντροαριστεράς.

Αναβολή του συνεδρίου του Ποταμιού ζήτησε μέσω του Αθήνα 9.84 ο βουλευτής, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι ο προσυνεδριακός διάλογος έγινε με άλλα δεδομένα, ενώ έθεσε ζήτημα συλλογικότητας τόσο σε επίπεδο κέντρου λήψης αποφάσεων όσο και σε επίπεδο έκφρασης. Πάντως απέναντι στην πρόταση Γεννηματά τόνισε ότι θα δημιουργηθεί καχυποψία για το ποιος από τους υπάρχοντες σχηματισμούς έχει τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς.
Από την άλλη, ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την πρόταση της κας Γεννηματά ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν πιστεύει σε μηχανιστικές συνενώσεις κομμάτων αλλά σε ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα.

Ούτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη λείπουν τα σύννεφα, με τη ΔΗΜΑΡ αφού εξέφρασε δυσφορία για τον τρόπο διαγραφής του Λεωνίδα Γρηγοράκου να εγκαλεί εμμέσως την κα Γεννηματά για έλλειψη πολιτικού στίγματος της παράταξης. “Χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός για το δημοκρατικό κέντρο, με μικροκομματικές χαρακώσεις δεν θα δημιουργηθεί ισχυρός προοδευτικός πόλος”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού χώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Όπως είπε, κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει θα μπορεί να κρατήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο χώρος αυτός που θα εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία θα είναι ενιαίος με έναν επικεφαλής, ο οποίος θα εκλεγεί από τον λαό μετά τον Ιούνιο, και αφού θα έχει προηγηθεί συνέδριο που θα αποφασίσει για όνομα, σύμβολο και άλλα θέματα προγραμματικού λόγου.