Log in
A+ A A-

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Εφαρμογή του μνημονίου για επιστροφή στην ανάπτυξη

Στη σημασία της εφαρμογής του μνημονίου «με όσες βελτιώσεις είναι ακόμα δυνατές» δίνει έμφαση η τριμηνιαία έκθεση Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη βουλή προειδοποιώντας πως «αν αποτύχει, τότε η επιστροφή στη ανάπτυξη διακυβεύεται».

Γίνεται σαφές, ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα δώσει το μήνυμα πως, η Ελλάδα έχει στην ουσία την «ιδιοκτησία» των αλλαγών που συντελούνται, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία τους, αλλά και για την πορεία της οικονομίας το 2016. Εφόσον γίνουν όλα αυτά θα μπορέσει να ανοίξει και ο διάλογος για τη μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο όμως χρειάζεται η συναίνεση των εταίρων».

Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας υπογραμμίζοντας πως η ψήφιση του τρίτου μνημονίου αποτελεί κοινή βάση την οποία όμως, «συσκοτίζει συχνά η ρητορική της πολιτικής αντιπαράθεσης και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Στα συμπεράσματά της η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι, «η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του νέου (τρίτου κατά σειρά) Μνημονίου παραμένει μείζον πολιτικό γεγονός και συνιστά λόγο αισιοδοξίας, καθώς ήταν ένα πρώτο βήμα για να αναιρεθεί ο διχασμός της πολιτικής και των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και να δημιουργηθεί ελάχιστη συναίνεση για τους «κανόνες του παιγνιδιού».

Επίσης, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι «πολλά μέτρα του Μνημονίου συνεπάγονται μειώσεις εισοδημάτων, ενώ άλλα φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα κατανομής των βαρών της προσαρμογής. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο συνταξιοδοτικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών (δικαιοσύνη έναντι οικονομικής αποτελεσματικότητας). Πρέπει επίσης να αιτιολογείται πειστικά: Γιατί πρέπει να προστατευθούν οι σημερινοί συνταξιούχοι και όσοι έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα (π.χ. μέσω της «προσωπικής διαφοράς») σε βάρος των σημερινών εργαζομένων που τα χρηματοδοτούν; Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλους τομείς: Φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις κλπ».  Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, εάν οι προτάσεις της κυβέρνησης εφαρμοστούν σωστά, επιφέρουν μερικές διορθώσεις στη σημερινή κατάσταση.