Log in
A+ A A-

Τσίπρας: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις

Στην τήρηση των συμφωνιών για το προσφυγικό ζήτημα και στον επιμερισμό των βαρών από όλα τα κράτη-μέλη και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης, εμμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες.

Το μεταναστευτικό «είναι κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας. Πρέπει να βρούμε μια συλλογική λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «υπήρξαν συμφωνίες που δεν υλοποιήθηκαν από όλους. Συμφωνίες που δεν υλοποιούνται δεν είναι συμφωνίες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «περιμένω να έχουμε αποτελέσματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για να εφαρμόσουμε το σχέδιο, να μειωθούν οι προσφυγικές ροές».

Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών μετεγκατάστασης.

«Στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές. Μια από τις ιδρυτικές αρχές είναι ο επιμερισμός της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Περιμένω να κυριαρχήσουν. Ολοι πρέπει να εφαρμόσουν τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είναι σχετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

«Μιλάτε για δεσμεύσεις, αλλά νομίζω ότι είναι περισσότερο ζήτημα κοινής προσέγγισης και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοια βήματα σήμερα», δήλωσε ο Ρούτε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.