Log in
A+ A A-

Πυρετώδεις διεργασίες για την αξιολόγηση

Εντείνονται οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ελληνικό ζήτημα και οι προετοιμασίες για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου προκειμένου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος.

Έως την Κυριακή 22 Μαΐου θα ψηφιστεί πoλυνομοσχέδιο- σκούπα, που θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια, το υπέρ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθήνα 9.84 στα μέτρα έμμεσης φορολογίας που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 8 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά στη βενζίνη, 15% αύξηση φόρου στη μπύρα και φόρο 3ευρώ ανά κιλό στον καφέ.

Εν τω μεταξύ άμεσα σε εφαρμογή τίθεται ο νόμος με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Μέτρα άμεσου αντίκτυπου η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ και οι περικοπές σε επικουρικές και ΕΚΑΣ.

Ε.Ε: Απαιτείτε σκληρή δουλειά για συμφωνία την 24η Μαΐου 

Κοινοτικές πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά», ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επόμενων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο, ούτως ώστε στο προσεχές Eurogroup να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων.

Διάσταση απόψεων για το χρέος 

Πάντως,  η συμφωνία για το χρέος μέχρι τις 24 Μαΐου δυσκολεύει καθώς στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group πολλές χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες για την πρόταση Ρέγκλινγκ περί ελάφρυνσης του χρέους μέσω αποπληρωμής του ΔΝΤ από τον ESM.

Το ΔNT πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχεται, επίσης, μεγάλη πίεση από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητά.

Την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει τις προτάσεις τις για την μείωση δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, εξέφρασε o Γερούν Ντάισενμπλουμ. Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είπε ότι στο τελευταίο Eurogroup οι κόκκινες γραμμές ήταν πολύ λίγες και ότι το μοναδικό σενάριο που έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά είναι το «κούρεμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση. Τόνισε ότι προτιμάει να διαλευκανθεί ζήτημα άμεσα, παρά το τοπίο να παραμένει νεφελώδες για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Euronews.