Log in
A+ A A-

Φρούριο η Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ -5.500 αστυνομικοί, FBI και ελεύθεροι σκοπευτές

Σκηνικό ταινίας του Χόλιγουντ θα θυμίζει η Θεσσαλονίκη ενόψει της 83ης ΔΕΘ, αφού πράκτορες του FBI, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα, drones, 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ (ελαφρά και σκληρά ΜΑΤ) και συνολικά 5.500 αστυνομικοί θα κάνουν την εμφάνισή τους στη συμπρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή η Τροχαία θα κλείσει πολλούς δρόμους, ενώ σε πολλά σημεία θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.

Να σημειωθεί ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες μετείχαν και αξιωματούχοι του FBI και της CIA.

Στην κατάρτιση των φετινών μέτρων τάξης και ασφάλειας ελήφθησαν υπ' όψιν τρεις βασικοί παράμετροι:

Η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, με ενισχυμένη επιχειρηματική και πολιτική αποστολή.
Η παρουσία -για πρώτη φορά σε εγκαίνια ΔΕΘ- διαδηλωτών που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Η κινητοποίηση ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών που παραδοσιακά συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές πορείες αυτή την ημέρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ' όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίες. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από τη συγκέντρωση για το λεγόμενο «Μακεδονικό» και οργανωμένες ομάδων αντιεξουσιαστών.

Από αέρος, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ' όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

Η φετινή έκθεση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας, με τη συμμετοχή 1.500 εκθετών, ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών.