Log in
A+ A A-

WSJ: Ενίσχυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα, ιδίως με τη χρήση περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια πιθανή μετατακίνηση προς την Ανατολική Μεσόγειο καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Τουρκία, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενοι αξιωματούχους.

 

Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα ένα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην WSJ, ενώ πρόσθεσαν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ζενίθ και οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης κοινές ανησυχίες για την Τουρκία.

"Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως, τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες" αναφέρει η WSJ. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ακόμη πως βλέπουν μια ευκαιρία για ενισχυμένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για εγκατάσταση περισσότερων στρατιωτών στη χώρα σε προσωρινή βάση.

"Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες εδώ είναι πολύ σημαντικές" ανέφερε ο στρατηγός Joe Dunford, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους τονίζοντας την εγγύτητα της χώρας με τη Συρία και τη Β. Αφρική όπου διεξάγονται αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενοι πάντα αξιωματούχους, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών ή εξοπλισμού. "Η διμερής σχέση μας με την Ελλάδα δεν έχει στόχο να λειτουργήσει εις βάρος της Τουρκίας" ανέφερε ο Dunford, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Για την Ελλάδα, η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας θα μερτρίαζει τις απειλές για την ασφάλεια από την Λιβύη ή την Τουρκία, υποστηρίζει αμερικανός αξιωματούχος στην WSJ και σημειώνει ότι η Ελλάδα βλέπει την γειτονιά στην οποία βρίσκεται και αναγνωρίζει την ίδια αστάθεια που αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ.

Πηγή: Wall Street Journal