Log in
A+ A A-

Aσκηση JACKAL STONE 18 με συμμετοχή δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Tην Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ξεκινά στην Ελλάδα η άσκηση JACKAL STONE 18. H άσκηση αποβλέπει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητος των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην σχεδίαση και εκτέλεση διακλαδικών μεικτών επιχειρήσεων, με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Την άσκηση σχεδιάζει και εκτελεί σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR) των ΗΠΑ και ως προς την αμερικανική διάσταση, αποβλέπει στην εξάσκηση των αμερικανικών δυνάμεων σε περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και στον τύπο αποστολών που εκτελέσθηκαν κατά κόρον σε Αφγανιστάν και Ιράκ, για την εξουδετέρωση ανταρτικών δικτύων.

Η άσκηση έχει σαφώς στρατιωτικό χαρακτήρα.  Κατά την αντίληψη των Αμερικανών, στόχοι αμερικανικών συμφερόντων μπορούν να στοχοποιηθούν από τρομοκράτες σε όλες τις χώρες και τις θάλασσες του κόσμου. Και επειδή ικανότητα παγκόσμιας ανταποκρίσεως έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, η αντιμετώπισή τους εμπίπτει στα έργα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Αυτήν ακριβώς την ικανότητα ανταποκρίσεως, επιδιώκει να “ακονίσει” η SOCEUR με την ετήσια άσκηση JACKAL STONE, με την συνεργασία συμμαχικών και φιλικών χωρών.

Οι πρώτες επαφές για την JACKAL STONE 18, άρχισαν την παρελθούσα άνοιξη με συμμετοχή αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, κατά βάση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), που άρχισαν να επεξεργάζονται τα δεδομένα με Αμερικανικούς συναδέλφους.

Το σενάριό της προβλέπει αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η πρώτη σε μια νησίδα στη Σούδα και η δεύτερη στην πόλη του Ηρακλείου. Τη γενική ευθύνη έχει η αμερικανική διοίκηση Σούδας, ενώ από ελληνικής πλευράς επικεφαλής είναι η Ελληνική Αστυνομία.