Log in
A+ A A-

«Κόκκινα» δάνεια 60 δισ. σε ξένους επενδυτές

Featured «Κόκκινα» δάνεια 60 δισ. σε ξένους επενδυτές

«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους άνω των 60 δισ. ευρώ θα περάσουν από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους επενδυτές.

Ήδη έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ και η διαδικασία θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα ως το τέλος του έτους, ώστε οι τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να χρηματοδοτήσουν πάλι την οικονομία.

Πρόκειται για μείζονος σημασίας εξέλιξη τόσο για τις τράπεζες όσο για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες οφειλέτες. Με την επιτάχυνση των πωλήσεων οι τράπεζες διασφαλίζουν ότι θα πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κυριότερο «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς τους που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία αβεβαιότητας και ανησυχίας για τους επενδυτές. 

Ωστόσο η πιο θεαματική αλλαγή, που ακόμα οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ιδιώτες δεν διανοούνται, είναι στο πως οι ξένοι επενδυτές θα κινηθούν για την ανάκτηση των οφειλών, δηλαδή πώς θα διεκδικήσουν τα χρωστούμενα δάνεια.

Μέχρι τώρα για πολλά χρόνια επικράτησε η απόλυτη ακινησία: οι τράπεζες δεν προχωρούσαν στην ανάκτηση οφειλών είτε γιατί δεν το ήθελαν πολύ, είτε γιατί δεν μπορούσαν λόγω των εμποδίων που δημιουργούνταν από νομοθεσίες (π.χ. Νόμος Κατσέλη) ή τη δυσλειτουργία μηχανισμών (όπως των πλειστηριασμών).

Σήμερα σχεδόν τα μισά δάνεια των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και η Ελλάδα διαθέτει περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερο δείκτη NPEs σε σχέση με την ΕΕ.

Στις επιχειρήσεις οι τράπεζες δεν προχωρούσαν στην δραστική αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, καθώς με τους περισσότερους διατηρούσαν πολυετείς σχέσεις επιλέγοντας την μετάθεση του προβλήματος για όλο και αργότερα. Σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά, καθώς οι δανειολήπτες διέθεταν ισχυρές διασυνδέσεις που ασκούσαν διάφορες πιέσεις ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπήρχαν πολιτικές πιέσεις να μην γίνει τίποτα. Στα νοικοκυριά οι τράπεζες ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις με πλειστηριασμούς: με την κοινωνία να έχει ιδιαίτερα αρνητική στάση για τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα σταθερά και έντονα απέναντί τους, το τελευταίο που ήθελαν οι διοικήσεις ήταν να βγάζουν κόσμο από τα σπίτια τους σε… απευθείας μετάδοση.

Όλα αυτά όμως θα τερματιστούν σύντομα. Από εδώ και πέρα η διεκδίκηση των οφειλών δεν θα γίνεται από τις τράπεζες και ουδείς πολιτικός ή επιχειρηματίας θα μπορεί να επεμβαίνει ή να ζητά χάρες και διευκολύνσεις. Ξένες εταιρίες, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, θα κινηθούν χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ντόπιες δουλείες και ανεπηρέαστες από πολιτικές ή άλλες επιρροές για έναν και μόνο στόχο: πως θα ανακτήσουν τις οφειλές από τα κόκκινα δάνεια αγόρασαν ή διαχειρίζονται και πως θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους. Και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουν χωρίς περιορισμούς ή ενδειασμούς όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Για τους επόμενους μήνες οι τράπεζες έχουν ήδη βγάλει στην αγορά προς πώληση, ή αναμένεται να βγουν τις επόμενες εβδομάδες, δώδεκα νέα μεγάλα πακέτα μη εξυπηρετούμενων συνολικού ύψους 18,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα αν προχωρήσει η μεγάλη κίνηση της Τράπεζα Πειραιώς για την ανάθεση σε τρίτο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους 25 δισ. ευρώ (η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων)  τότε περισσότερα από τα 60 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, θα βρεθούν στον έλεγχο ξένων επενδυτών και εταιριών.