Log in
A+ A A-

Citi: Σε καλό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες

Featured Citi: Σε καλό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες

Ουδέτερη απέναντι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένει η Citi, σημειώνοντας όμως ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Προειδοποιεί ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.

«Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του έτους, έχοντας ως στήριγμα τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τη βελτιωμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την ανάκαμψη της αγοράς real estate», σημειώνει στην έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η Citi επικαλείται τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας με μείωση της εξάρτησης από τον ELA μόλις στα 18 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, τις ενδείξεις σταθεροποίησης στο καθαρό εισόδημα από τόκους στο τέταρτο τρίμηνο και την πρόοδο στη μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που μειώθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, με τη Citi να εμφανίζεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους, δεδομένου ότι είναι υψηλό το ποσοστό των εσόδων από τόκους στα επισφαλή δάνεια(27%-44%).

Αναφερόμενη στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η Citi αναφέρει ότι ο στόχος για τη συνολική μείωση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων(NPE) είναι στα 53,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2021, με τους προβλεπόμενους δείκτες NPE στο εύρος του 9% με 23% το 2021.