Log in
A+ A A-

Θερμότερη ίσως υποδοχή για Έλληνα ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ στην Ιστορία

Featured Θερμότερη ίσως υποδοχή για Έλληνα ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ στην Ιστορία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 συναντήθηκε, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και συμπροέδρους του Congressional Hellenic Caucus και Congressional Hellenic Israeli Alliance, Gus Bilirakis, Carolyn Maloney και John Sarbanes.

Ακολούθως, ο ΥΕΘΑ είχε συναντήσεις με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Γερουσίας, James Risch (Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Robert Menendez (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας), Jack Reed (υψηλόβαθμο μέλος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων Γερουσίας) και Chris Van Hollen.

Κατά τις εν λόγω επαφές συζητήθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε το άριστο επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

Επίσης, τόνισε τις πρωτοβουλίες αμυντικής διπλωματίας που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη ευρέος πλέγματος διεθνών αμυντικών συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βορείου Αφρικής, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Ο ΥΕΘΑ έκανε ειδική αναφορά στις εθνικές θέσεις όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρευρέθη σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας (35th Annual Cyprus and Hellenic Leadership Conference), όπου και τιμήθηκε με το βραβείο «Soil Award».

Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι το εν λόγω βραβείο δεν απευθύνεται στον ίδιο προσωπικά αλλά σε όλα τα μέλη, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την εκδήλωση του 35ου Ετήσιου Συνεδρίου Ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας (απόδοση στα ελληνικά):