Log in
A+ A A-

Η Τουρκία «απειλεί» την Ελλάδα με τους μετανάστες

Featured Η Τουρκία «απειλεί» την Ελλάδα με τους μετανάστες

Άμεση απειλή για την Ελλάδα συνιστούν οι δηλώσεις Τούρκων υπουργών ότι η χώρα τους θα αναστείλει τη συμφωνία του 2014 με την ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έρχονται στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας για τις κυρώσεις από την ΕΕ σε σχέση με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία που οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η χαλαρή πολιτική της Τουρκίας ως προς τους μετανάστες που αφήνουν το έδαφός της διαπιστώνεται πάντως, το τελευταίο διάστημα εντονότερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, αυξημένες κατά 30% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. «Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ.Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Κουμουτσάκος: Απαιτείται επαγρύπνηση

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις επί των δηλώσεων Τσαβούσογλου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν

Την απαραίτητη διευκρίνιση ότι "η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ έτσι κι αλλιώς" και δεν σχετίζεται με την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, προβαίνει αρμοδίως σήμερα η Κομισιόν, μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας εκ νέου σήμερα στο ΚΥΠΕ, επαναλαμβάνει τη δήλωση που έκανε χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ενώ οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν ήδη γνωστές. Όπως είχε από χθες μεταδώσει το ΚΥΠΕ, η Νατάσα Μπερτώ επαναλαμβάνει:

"Έχουμε δει τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία δεν αναφέρονται στην δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (για το μεταναστευτικό), αλλά στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας".

Νέες οδοί μετανάστευσης

Οι απειλές της Τουρκίας αφενός και οι αυξημένη ροή μεταναστών αφετέρου θέτουν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό που διαπιστώνει επιπλέον ότι υπάρχουν και νέες μεταναστευτικές οδοί όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης, ενώ αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές.
Ηδη, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, αλλά και αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου με παράλληλη ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό. Παράλληλα, ο κ.Κουμουτσάκος προανήγγειλε την υλοποίηση «ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα».

Όλα αυτά ωστόσο, τίθενται υπό κρίση με δεδομένες τις προθέσεις της Τουρκίας, όπως διατυπώνονται στις δηλώσεις υπουργών του Ερντογάν. Έτσι, αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. το 2014 ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτώ κατά την χθεσινή ενημέρωση.

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.