Log in
A+ A A-

Δείτε Βίντεο: Η επόμενη μέρα του εφιάλτη στην Κεφαλονιά

Μακριά από τα σπίτια τους, τουλάχιστον προσωρινά, θα πρέπει να παραμείνουν οι περισσότεροι κάτοικοι του Ληξουρίου στην Κεφαλονιά, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής πορίσματα των μηχανικών που προχωρούν σε ελέγχους δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στο νησί.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, το 60% των κτιρίων που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι παρουσιάζουν προβλήματα, κάτι που σημαίνει ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, χρειάζονται επισκευή. Αντίθετα, λίγοτερο χαώδης είναι η κατάσταση στο Αργοστόλι, όπου, μέχρι στιγμής, σοβαρές ζημιές παρουσιάζει το 25% των ελεγχθέντων κτισμάτων. Πάντως, οι έλεγχοι συνεχίζονται, αφού, μέχρι αυτήν την στιγμή, τα συνεργεία των μηχανικών έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία σε 200 κτίρια, εκ των οποίων τα 150 στο Ληξούρι.

Μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, παραμένει ποιες από αυτές τις ζημιές είναι επισκευάσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηχανικοί εκτιμούν ότι οι φθορές που προκλήθηκαν σε κολώνες και πέδιλα σπιτιών δύσκολα μπορούν να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα, τις επόμενες ημέρες, ορισμένα κτίρια να χαρακτηριστούν ακόμη και κατεδαφιστέα.

Στο μεσοδιάστημα, οι σεισμόπληκτοι θα παραμείνουν σε ξενοδοχεία, τα οποία, όμως, θα ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία σχετικά με την στατικότητά τους και τυχόν ζημιές που μπορεί να έχουν υποστεί.

Στο μεταξύ, οι Τράπεζες αποφάσισαν να παγώσουν όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις των κατοίκων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για δυο μήνες, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης καταστροφής.
Την ίδια στιγμή, η Κεφαλονιά εξακολουθεί να ζει τον εφιάλτη των Ρίχτερ, καθώς, από την Κυριακή και έπειτα έχουν καταγραφεί 160 μετασεισμοί.

Από την πλευρά τους, οι σεισμολόγοι δηλώνουν, πλέον, με ασφάλεια ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος. Προειδοποιούν, όμως, τους Κεφαλονίτες ότι οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη.

Δείτε βίντεο από τις καταστροφές στην Κεφαλονιά που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής.

Media