Log in
A+ A A-

Ευρωεκλογές με σταυροδοσία για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διαφορετικό ενδιαφερον στην μάχη των Ευρωεκλογών ενδέχεται να δώσει η επικείμενη θέσπιση της σταυροδοσίας, την οποία και προωθεί η Κυβέρνηση.

 

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, οι Ευρωεκλογές διεξάγονταν με το σύστημα της "λίστας", δηλαδή ο ψηφοφόρος ψήφιζε μόνο για το κόμμα, το οποίο, βάσει της φθίνουσας σειράς στην οποία είχε τοποθετήσει των υποψηφίων, ουσιαστικά αποφάσιζε για το ποιοι θα το εκπροσωπήσουν, ανάλογα πάντα με το ποσοστό.  Αυτός ήταν και ο λόγος που η ψήφος στις Ευρωεκλογές ήταν, συνήθως, "χαλαρή", αφού δεν υπήρχε κάποιο περαιτέρω "προσωπικό" ενδιαφέρον στην ψηφοφορία.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι ο αριθμός των σταυρών που θα έχει δικαίωμα να βάλει ο ψηφοφόρος, σε μια μάχη η οποία θα αποκτήσει ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το σύστημα σταυροδοσίας σε ενιαίο ψηφοδέλτιο σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Προφανώς, με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την όποια ψήφο δυσαρέσκειας, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να φέρει πρώτον το ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη την Χρυσή Αυγή!

Η ειδηση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμά ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με κάθε μέσο την εκλογική συντριβή.