Log in
A+ A A-

Έρχονται τα 3 Data Centers της Microsoft σε Σπάτα και Κορωπί

Featured Έρχονται τα 3 Data Centers της Microsoft σε Σπάτα και Κορωπί

Με την κατάθεση του επενδυτικού φακέλου «Investment in Data Centers in Greece», η Microsoft βάζει μπροστά τη μεγαλύτερη τεχνολογική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα. Σχεδόν δεκαπέντε μήνες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της επένδυσης, το οικονομικό αποτύπωμα της οποίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το επενδυτικό σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση στη σελίδα του Enterprise Greece, προκειμένου να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Τα τρία Data Centers για τα οποία αρκετές περιοχές φιγουράρισαν τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ των διεκδικητών θα εγκατασταθούν τελικά σε τρία οικόπεδα σε Σπάτα και Κορωπί και θα αποτελέσουν μια τριπλή υποδομή, το καθαρό κόστος της οποίας, εκτιμάται από γνώστες της αγοράς ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενου από 3 Data Centers, στον νομό Αττικής, της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. Στόχος της επένδυσης, την οποία κάλυπτε μέχρι σήμερα ένα πέπλο μυστηρίου, είναι η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, του Microsoft Cloud, στην Ελλάδα.

Τα 3 Κέντρα Δεδομένων, όπως είχε αδρά περιγραφεί και κατά την πανηγυρική ανακοίνωση της επένδυσης τον Οκτώβριο του 2020, θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, συνιστώντας ουσιαστικά μία επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.

Όπως ορίζεται στη σύνοψη του επενδυτικού σχεδίου, που υποβλήθηκε στην Enterprise Greece έναν χρόνο μετά τη σχετική ανακοίνωση (07.10.2021) και με τροποποιήσεις λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στον Δήμο Κρωπίας. Αυτά δεν χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους.

Όσον αφορά δε στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, προβλέπεται πως «θα ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό́ νέων ετήσιων μονάδων εργασίας». Ως εκ τούτου, πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και ειδικότερα διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1α), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση έχει τον χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης, καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική́ «Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030», σύμφωνα με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στηnψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

Η επένδυση, όπως επισημαίνεται στη σύνοψη, αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στην απασχόληση σε ορίζοντα δεκαετίας, καθώς και στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας.