Log in
A+ A A-

Οι πανανθρώπινες ολυμπιακές αξίες στο προσκήνιο

Εντυπωσιακό το ξεκίνημα του νέου κύκλου Πρεσβευτών της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Από την Πνύκα ξεκίνησε η 63ης Διεθνής Σύνοδος της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές. Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Καινοτομώντας στη φυσική αγωγή και στην εκπαίδευση Ολυμπιακών αξιών για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο» με ειδικό θέμα: «Ανανέωση και αναζωογόνηση: Πώς μπορεί το Ολυμπιακό Κίνημα να παραμείνει συνδεδεμένο με τη νεολαία μέσω της φυσικής αγωγής και της εκπαίδευσης των Ολυμπιακών αξιών», τα οποία θα συζητηθούν και θα αναλυθούν διεξοδικά στις εργασίες που θα γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Τους νέους πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ενώ με την παρουσία τους λάμπρυναν την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης.
Tην Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας κ. Χρήστος Κίττας, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Κουμεντάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, o Aντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ng Ser Miang, το μέλος της ΔΟΕ Khunying Patama Leeswadtrakul και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκηπας Fahad bin Jalawi Al Saud.
Με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου έγιναν και δύο τιμητικές διακρίσεις: η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Ολυμπία», της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην κυρία Μαριάννα Λάτση και η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Αργεντινής.

Τους νέους Πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, με αναφορές στην ιστορία και το μέλλον :
«Ήρθατε στη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό αλλά και τη Δημοκρατία. Εδώ, σε αυτό το βήμα που βλέπετε, έγιναν τα πρώτα ελεύθερα debate και γεννήθηκε η Δημοκρατία. Αύριο θα ταξιδέψετε στη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ζήσετε για λίγες μέρες στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και θα ταξιδέψετε νοερά στην εποχή κατά την οποία ξεκίνησαν όλα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, η Ακαδημία θα μεταμορφωθεί για άλλη μια χρονιά, σε σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών. Ως μαθητές του Ολυμπισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει αυτό που είναι σωστό και στέκεται ενάντια σε ό,τι είναι λάθος, μπορείτε να μεταφέρετε το μήνυμα μαζί σας όταν επιστρέψετε στα σπίτια σας και έτσι να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός πιο ευτυχισμένου και πιο ειρηνικού κόσμου που οραματίστηκε ο Βαρόνος de Coubertin. Αυτοί που πέρασαν πριν από εσάς, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπιακού Ιδεώδους και οι πιο αποτελεσματικοί υποστηρικτές των Ολυμπιακών Αξιών στις χώρες τους. Και σίγουρα το ίδιο θα κάνετε και εσείς.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.
«Με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 να πλησιάζουν γρήγορα, στέλνετε ένα σημαντικό μήνυμα. Ακριβώς όπως οι αθλητές, εσείς, Νέοι Πρεσβευτές, επιδεικνύετε το νέο μας Ολυμπιακό σύνθημα με εξαιρετικό τρόπο: Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα – Μαζί. Η λέξη «μαζί» μάς λέει: ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε μόνο να πάμε πιο γρήγορα, να στοχεύσουμε ψηλότερα, να γίνουμε ισχυρότεροι, αν είμαστε μαζί – με ειρήνη και αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας ενθαρρύνω ολόψυχα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στην Ακαδημία για να μάθετε για την αρχαία κληρονομιά μας και τη συνεχιζόμενη συνάφεια των Ολυμπιακών αξιών.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Α’ Αντιπρόεδρος Στέλιος Αγγελούδης, o οποίος τόνισε: «Τις επόμενες ημέρες, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε ένα εκπληκτικό ταξίδι στην Ολυμπιακή Παιδεία. Τότε θα καταλάβετε γιατί ο Pierre de Coubertin είχε ένα όραμα που εξακολουθεί να εμπνέει όλους εμάς που υπηρετούμε το Ολυμπιακό Κίνημα. Το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός, είναι επίσης μια φιλοσοφία ζωής που δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά του σώματος, της θέλησης και του πνεύματος και στον συνδυασμό τους σε ένα ισορροπημένο σύνολο.»

marianna latsi olympia

Κατά την παραλαβή της διάκρισης η κυρία Μαριάννα Λάτση είπε:
«Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση που παραλαμβάνω το Βραβείο «Ολυμπία» εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και ευχαριστώ από καρδιάς την Εφορεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για αυτήν την ιδιαίτερα τιμητική απόφασή της. Τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου, του Γιάννη Λάτση. 20 χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός μας, στην μνήμη του. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση συστάθηκε με σκοπό την μετεξέλιξη του προσωπικού φιλανθρωπικού έργου του πατέρα μου σε έναν οργανωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής οργανισμό κοινωφελούς προσφοράς. Είμαι ειλικρινά υπερήφανη διότι το Ίδρυμά μας έχει καταφέρει αφενός να υπηρετήσει επάξια τις αξίες και τις αρχές που ο πατέρας μου πρέσβευε και αφετέρου να συν-διαμορφώνει πλέον, μαζί με άλλα σημαντικά ιδρύματα, τον χάρτη της κοινωφελούς δράσης στην πατρίδα μας.»

Στη Σύνοδο που θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου, θα πάρουν μέρος 130 νεαρά άτομα από Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες και Επιτροπές όλου του κόσμου, ενώ θα υπάρχουν και 18 συντονιστές και 9 ομιλητές.