Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Η Αντιπολίτευση κατακρίνει, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει

  • Written by 

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, το Σάββατο και την Κυριακή. Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έξοδο από την κρίση.

Την άποψη ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνδυάζεται άμεσα με την έξοδο της χώρας από την κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές, που είναι η «τελική συμφωνία» η οποία οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «εθνική πέμπτη φάλαγγα» εναντίον της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα σημάνει την είσοδο της χώρας στην «κανονικότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημονιακός οδοστρωτήρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μνημονιακό οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων και της παραγωγικής βάσης της χώρας, υποστηρίζοντας πως «δεν σηματοδοτεί το "τέλος" του μνημονίου, αλλά τη συνέχειά του με ακριβώς τους ίδιους όρους εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας και ισοπέδωσης των εργαζομένων».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί «τη συνήθη διαδικασία των εκβιασμών βουλευτών» και πως απαξιώνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Εκτιμά ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο συνιστά «το πρώτο μέρος της αποτύπωσης της συμφωνίας με την τρόικα, με το δεύτερο μέρος να έρχεται μετά τις ευρωεκλογές για να διαλύσει οριστικά κάθε ψευδεπίγραφη εικόνα αισιοδοξίας και ανάκαμψης».
«Δεν μπορούν, όμως, άλλο να κρύψουν ότι η μόνη τους δέσμευση είναι απέναντι στους δανειστές και στα μνημόνια, αδιάφοροι για τις ανάγκες της κοινωνίας και τα δικά της συμφέροντα» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τον τομέα της Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρό του τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον υπερασπιστή των τροϊκανών, που «εκπληρώνει αγόγγυστα μία προς μία τις υποδείξεις τους, οι οποίες έχουν σαν στόχο να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, να πλήξουν τον επιστήμονα φαρμακοποιό και το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και να απορρυθμίσουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους οδηγούς ασθενοφόρων, ανοίγοντας έτσι παράθυρο σε ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως «με τα μέτρα που προωθούνται θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά του φαρμάκου με ό,τι αυτό αφορά σε κόστος και ποιότητα, χιλιάδες μικρά φαρμακεία θα κλείσουν, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία μένουν στον αέρα οι εσωτερικές διακομιδές ασθενών, οι αιμοδοσίες, τα δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά επιδεινώνοντας τις ήδη τραγικές ελλείψεις στην περίθαλψη των νοσηλευομένων.
ΑΝΕΛ: Άλλη μια ανήθικη πολιτική μεθόδευση
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ έκανε λόγο για νέο μίνι μνημόνιο και ανήθικη πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης:
«Το νέο μίνι Μνημόνιο που επέβαλε η Τρόικα, είναι και πάλι μια ανήθικη πολιτική μεθόδευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου με μορφή κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου σε τρία άρθρα και καλούνται για άλλη μία φορά οι εκβιαζόμενοι βουλευτές, να αποφασίσουν αν είναι βουλευτές των Ελλήνων ψηφοφόρων ή των δανειστών και της Μέρκελ».


ΚΚΕ: Νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος του λαού
Και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως το πολυνομοσχέδιο «προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι, τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυταπασχολουμένων.
Αναφερόμενο μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις της λίστας του ΟΟΣΑ, σημειώνει πως «ένα μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό μέσα από τις ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία, το βιβλίο, τα ταξί και φορτηγά, τη γενίκευση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τα χαράτσια».
Όπως αναφέρει, ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.