Log in
A+ A A-

Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο

Σε αναζήτηση συμβιβασμών το Μαξίμου τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό. Γνώση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο λαμβάνουν σήμερα οι δανειστές στο Brussels Group ενώ αύριο θα συζητηθεί και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΟ κι ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα.

«Πάμε σε μία minimum συμφωνία. Δουλεύουμε για να κλείσει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», δήλωσε στον ραδιοσταθμό "Κόκκινο" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Κορυφαίος παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται μόνον τα 18+8 σημεία της «λίστας Βαρουφάκη». Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται: η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. , η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, η θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ και πληρωμές μέσω τραπεζικών καρτών. Εν τω μεταξύ διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης σενάρια για επιβολή οποιασδήποτε νέας έκτακτης εισφοράς. 

«Πάμε σε μία minimum συμφωνία, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Δουλεύουμε για να κλείσει τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», δήλωσε στον ραδιοσταθμό “Κόκκινο” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. πρόσθεσε πως η συμφωνία πρέπει να περιέχει μια πολιτική που να καθιστά τη χώρα βιώσιμη. Απέδωσε την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις στη μετατόπιση των δανειστών από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ έκανε λόγο για μηχανισμό ασφυξίας, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισε μεροληπτική και σκόπιμη τη στάση της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.

Βέβαιος πως δεν θα έλθουν μέτρα λιτότητας καθώς «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που σκοτώνουν την οικονομία» δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών για μειώσεις μισθών και συντάξεις τόνισε πως αν επιμείνουν δεν θα αφήσουμε τον ελληνικό λαό ξεκρέμαστο.«Έχουμε σχέδιο για όλα τα ενδεχόμενα αλλά όταν είσαι στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης δεν αποκαλύπτεις τα χαρτιά σου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο προσκείμενος στην Αριστερή Πλατφόρμα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε ότι έχει ανησυχίες αν θα είναι έντιμος ο συμβιβασμός, καθώς οι εταίροι βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. «Η υλοποίηση του προγράμματος μας αργεί, έχουμε μεταθέσεις. Αν δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Λαπαβίτσας. Επιτέθηκε με οξύς χαρακτηρισμούς στον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας πως είναι μια απολύτως χυδαία και απαράδεκτη περίπτωση και δήλωσε την στήριξή του στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σφοδρή η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, για τα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις» απαντά το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας μάλιστα πως αν είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο ο έλληνας πρωθυπουργός θα του απαντούσε αναλόγως και  σημειώνοντας πως ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να είναι Υπουργός Οικονομικών και θα είναι παρ;vν στο επόμενο Eurogroup.

«Θετικό» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος, όπως είπε, τις διαπραγματεύσεις και στέλνει στις Βρυξέλλες αξιόπιστους ανθρώπους. Μιλώντας σε γαλλικό κανάλι, ο  Μοσκοβισί δήλωσε πως οι αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ένα καλό σημάδι, αναφέροντας, ωστόσο, πως οι συζητήσεις εξακολουθούν να μην προχωρούν αρκετά γρήγορα.

Σφοδρή επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε κουκουλοφόρο εξωτερικού.

Βαρείς χαρακτηρισμοί για ακόμη μία φορά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα από τη Bild, που αναφέρει: «Η θύελλα του φυσάει την ανοησία από το κεφάλι». Σχολιάζοντας την προχθεσινή του συνέντευξη, η γερμανική εφημερίδα τον χαρακτηρίζει “κομμουνιστή του σαλονιού” και γράφει για τη συνέντευξη: «Μα τι ήταν αυτό; Η πιο τρελή συνέντευξη της χρονιάς».

Εξώφυλλο στη σημερινή Liberation γίνονται οι πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το χρονικό των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους πιστωτές και η πολιτικές κατά της λιτότητας, υπό τον τίτλο: «Οι 100 μέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα». Για “κοροϊδία” της Ελλάδας από τους δανειστές και “ευρωδικτατορία” έκανε λόγο η ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" Μαρίν Λεπέν, σε συνέντευξή της στο CNBC. «Το πρόβλημα των δανειστών δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά οι Ελληνες ψηφοφόροι», γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

«Τσακαλώτος, ο υπουργός που πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο», γράφει η βρετανική Telegraph. Kαι συνεχίζει σχολιάζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε το αδιανόητο: να ενώσει την Ευρωζώνη. Το κακό είναι πως το έκανε εις βάρος του». Την ίδια ώρα, το Reuters περιγράφει τη χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκε στα Εξάρχεια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.