Log in
A+ A A-

Διαπραγματεύσεις στο Brussels Group το Σάββατο

Καταιγισμός νέων δηλώσεων και δημοσιευμάτων για την Ελλάδα με την ένταση μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου να διατηρείται. Αύριο ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group με την ελληνική πλευρά να εξειδικεύει προτάσεις επιμένοντας πάντως να λέει «όχι» σε υφεσιακά μέτρα.

Χρήματα θα εκταμιευθούν μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν θέλετε χρήματα βρείτε τα 200 δισ. από τη Ρωσία την Κίνα ή την Ουάσιγκτον» τόνισε δεικτικά προς την ελληνική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι διαφωνίες στη διαπραγμάτευση είναι πολιτικές και γνωστές εξ αρχής και πως υπάρχουν κακοφωνίες και αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις από τους εταίρους.

«Η πρόοδος στη διαπραγμάτευση είναι μηδαμινή. Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επίτροπος Οικονομικών  Πιέρ Μοσκοβισί. Επανέλαβε, πάντως, ότι δεν μελετάται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, αλλά πρόοδος, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία στο Λευκό Οίκο και με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία κι εκείνος του είπε πως και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».  

Θετικά τα μηνύματα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά από την έκτακτη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ. Αμφότεροι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών, συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα στα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα διότι το υφιστάμενο δεν είναι βιώσιμο και να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Άρνηση για μεταρρυθμίσεις» διαβάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ στις αναφορές Βαρουφάκη από την Ουάσιγκτον. Συμφωνία στο... παρά πέντε βλέπουν για την Ελλάδα οι JP Morgan και Rabobank. «Η Ελλάδα δέχεται πίεση από παντού. Τελικά θα υποχωρήσει στο Βερολίνο», σημειώνει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας πάντως ότι «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος». «Γιατί ένα Grexit δεν αποτελεί λύση», ο τίτλος σημερινού άρθρου του γερμανικού Spiegel, το οποίο καταλήγει: «Οι συμβουλές των Ευρωπαίων δεν έφεραν τύχη στους Έλληνες». «Στην Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει πως θα υπάρξει σύγκλιση με τους πιστωτές» αναφέρει η FAZ. «Το Grexit θα κοστίσει 86 δις ευρώ στη Γερμανία», εκτιμά το διεθνές think tank «Icis».