Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΝ και στην μέση....η δραχμή

  • Written by 

Δεν έχει τελεωμό  η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για το νόμισμα αλλά και για τη δανειακή σύμβαση, με αφορμή δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού σε ραδιοφωνικό σταθμό. "Πόλεμος" ξέσπασε και για την καταθεση του Μεσοπροθεσμου που κατατίθεται σήμερα.


Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM και αναφερόμενος στη φράση του Γ. Δραγασάκη «θα κάνουμε Whatever it takes» ο κ. Μηλιός υποστήριξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Όπως τόνισε «για τη χώρα μας, που το χρέος είναι 320 δισ., το θέμα είναι μεγάλο, και λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί μέρος του και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε στη Γερμανία. Μου λέτε τι θα γίνει αν δεν δεχθούν... Θα ανοίξει το θέμα σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει μια διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι δανειστές και η ΕΕ, που σας υπενθυμίζω ότι είναι και οι 27 χώρες και όχι μόνο η Γερμανία, να μην δεχθούν μια διαπραγμάτευση. Σας θυμίζω ότι την ίδια στιγμή δίδονται κάποια χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό γίνεται. Δεν πρόκειται λοιπόν αυτή την κατάσταση να μην τη δεχθούν προς συζήτηση. (Αν δεν δεχθούν) δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων».

Διαφωνιά και για το Μεσοπρόθεσμο
Αναφερόμενος στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο κ. Μηλιός είπε ότι αποτελεί «τη συνέχεια των μνημονίων στις μαζικές απολύσεις κλπ» και πως «σαφέστατα περιλαμβάνει νέα μέτρα, που είναι η μείωση των συντάξεων και εφάπαξ, των μισθών -με την κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους, που θα συμπιέσει όλους τους μισθούς στα 586 ευρώ», ενώ «και το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι μεγάλο, εν όψει των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών που γίνονται, διότι αυτό που αναμένουμε εμείς είναι εκεί να γίνουν οι μαζικές απολύσεις».


Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις παραστάσεις
Απάντηση στις δηλώσεις του κ. Μηλιού έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Άννα Ασημακοπούλου σε ανακοίνωσή της. Σε αυτήν υποστηρίζεται ότι «οι παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. O υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός δήλωσε σήμερα στο Βήμα FM ότι αν ποτέ κυβερνήσουν «δεν θα πληρώσουν», (θα καθυστερήσουν ή θα διακόψουν) την πληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει: «default», κατάπτωση όλων των αξιογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, διακοπή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από το Eurosystem, υποβάθμιση όλων των Ελληνικών εταιρειών και πιθανότατα διακοπή όλων των χρηματοδοτήσεων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν εξήγησε ότι αυτό που προτείνει σημαίνει GREXIT».

Μεσοπρόθεσμο: Κατατίθεται σήμερα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, επεξεργάζονται σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Φίλιππος Σαχινίδης και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με το nautemporiki.gr.
Στη συνάντηση, θα δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις και αντιδράσεις, καθώς σήμερα αναμένεται να γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο, θα παρουσιαστεί επίσημα, στις 10:00 στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει γενικότερο πάγωμα δαπανών. Ειδικά για το Δημόσιο θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών, άνω του 1 δισ. ευρώ, με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης.
Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων το Πρόγραμμα αναμένεται να προβλέπει αύξηση εσόδων, χωρίς όμως αύξηση φόρων, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.