Log in
A+ A A-

Ένα βήμα πριν την κυβερνητική αναστολή οι ΗΠΑ

Ένα βήμα πριν την αναστολή των κυβερνητικών λειτουργιών βρίσκονται οι ΗΠΑ, εάν δεν υπάρξει μέχρι τα μεσάνυχτα - ώρα Αμερικής - συμφωνία μεταξύ Κογκρέσσου και Γερουσίας για τον προϋπολογισμό.

 

Ειδικότερα, η Γερουσία πρόκειται να συνεδριάσει το απόγευμα, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, προκειμένου να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα που υπερψήφισε το Κογκρέσσο την Κυριακή.

Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, οι οικονομικές παράμετροι θα ικανοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει αναστολή εφαρμογής του Obama Care για ένα χρόνο και αφαιρεθεί η φορολογία για τις ιατρικές συσκευές.  Όλα αυτά, με το Obama Care να πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή Τρίτη, ξεκινώντας και επίσημα ένα νέο σύστημα υγειονομικής ασφάλισης.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η Δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας έχουν προειδοποιήσει πως οι όροι των Ρεμπουπλικανών - που ενέκριναν στο Κογκρέσο - δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί.

"Εάν θέλετε διαβούλευση για το Obamacare, τότε καλώς, υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα.  Αλλά το να κρατάτε ομήρους τους Δημοκρατικούς και κάποιους αντιδρούντες Ρεμπουπλικάνους μέχρι να περάσετε αυτό που θέλετε, προκαλώντας προβλήματα σε χιλιάδες αθώους σε όλη την Αμερική, τότε είστε λάθος", ανέφερε ο Γερουσιαστής Charles Schimer.

Σε περίπτωση που διακοπούν οι κυβερνητικές λειτουργίες, περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εξωθηθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.  Παράλληλα, πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο στρατός, καθώς θα καθυστερήσουν οι πληρωμές για 1,5 εκατομμύριο άτομα που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτών που βρίσκονται σε στρατιωτικές αποστολές.

Τέλος, θα μπει λουκέτο σε όλα τα δημόσια πάρκα και αξιοθέατα, ενώ και τα Δικαστήρια, μετά το πέρας δέκα ημερών, θα πάψουν να λειτουργούν.