Log in
A+ A A-

Μια γυναίκα για την Γενική Γραμματεία Εσόδων

Την ακαδημαϊκό του ΑΠΘ και Δικηγόρο Παρ' Αρείω Πάγω, Κατερίνα Σαββαϊδου, πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στο Υπουργικό Συμβούλιο για την θέση της Γ.Γ. Εσόδων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του Χάρη Θεοχάρη.

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).

Η κ. Σαββαϊδου επελέγη κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας και με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία αποτελείτο από τους Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Πλέον, εκτός απροόπτου, η κ. Σαββαϊδου θα αναλάβει το πολύ δύσκολο έργο συντονισμού της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχοντας, παράλληλα, και το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση πιθανότατα θα επιχειρήσει να "χαλαρώσει" τα λουριά, απέναντι κυρίως στους μικρομεσαίους φορολογουμένους που έχουν εξαντληθεί από τις επιπλέον φορολογήσεις των μνημονιακών νόμων.