Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Η Γερμανία κατασκόπευε την Τουρκία για 35 χρόνια

  • Written by 

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Focus ότι για περισσότερα από 35 χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας κατασκόπευαν την Τουρκία, παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Το περιοδικό αποκαλύπτει ότι οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν το 1976 από την τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Η έγκριση επιβεβαιώθηκε και σχετικώς πρόσφατα από την κυβέρνηση Μέρκελ, συγκεκριμένα από κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο μετείχαν αντιπρόσωποι του γραφείου της καγκελαρίας και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.


Η γερμανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής, αλλά ο κυβερνητικός βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ δικαιολόγησε το «ενδιαφέρον» της γερμανικής κατασκοπείας επισημαίνοντας πως τις απόψεις του συμμερίζονται παρά πολλοί γερμανοί πολιτικοί, δήλωσε: «Είναι απόλυτα απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιοι έρχονται στη Γερμανία από μια χώρα που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέροντας πως η Τουρκία έχει επισημανθεί για διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και τρομοκρατών.


Οι νέες αποκαλύψεις αναμένεται να οξύνουν περισσότερο τις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, καθώς στις αρχές του μήνα το περιοδικό «Spiegel» έφερε στο προσκήνιο την παρακολούθηση των τηλεφώνων στην Τουρκία.