Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Σύληση του τάφου της Αμφίπολης επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ

  • Written by 

Για πιθανή σύληση του τάφου της Αμφίπολης κάνουν λόγο πολλά διεθνή ΜΜΕ την ώρα που οι εργασίες ανασκαφής συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.


Με δημοσίευμα του το Associated Press υποστηρίζει πως η σύληση του τάφου είναι πιθανή εξαιτίας μιας τρύπας που υπάρχει στον τοίχο ενώ κάνει λόγο για σημάδια βίαιης εισόδου, Το Αμερικανικό δίκτυο NBC, θεωρεί ότι ο τάφος έχει υποστεί φθορές από τυμβωρύχους, υποστηρίζοντας πως «μέρος της ογκώδους πέτρας που έκρυβε την υπόγεια είσοδο λείπει, ενώ και από τις σφίγγες, που αρχικά είχαν ύψος 2 μέτρων, λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά». Μάλιστα το NBC είναι τόσο βέβαιο για τη σύληση του τάφου που κάνει λόγο για «απογοήτευση των επιστημόνων».


Τα ίδια στοιχεία επικαλείται και η Daily Mail, επισημαίνοντας ότι «κοντά στις σφίγγες οι ανασκαφείς βρήκαν τμήματα του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος που αρχικά βρισκόταν στην κορυφή του αναχώματος, γεγονός που κατά τους ίδιους τους επιστήμονες δείχνει πως ο χώρος είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές και είχε σκαφτεί στα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας». Το Discovery News το παραθέτει προς επιβεβαίωση της σύλησης μια φωτογραφία αναφέροντας πως «η παρουσία χώματος στον προθάλαμο προκαλεί την υποψία ότι επιδρομείς λεηλάτησαν τον τάφο πριν πολλά χρόνια».