Log in
A+ A A-

Εξοργίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πούτιν

  • Written by 

«Εάν θέλω, παίρνω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Μπαρόζο ρώτησε τον Πούτιν εάν όντως υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, για να εισπράξει την απάντηση: «Αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά εάν θέλω, μπορώ να πάρω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπαρόζο μετέφερε τη συνομιλία αυτή στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα μάλιστα να ακολουθήσουν εκρήξεις οργής στην αίθουσα. Εν τω μεταξύ, οι αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας κερδίζουν συνεχώς χαμένο έδαφος σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ αλλά και νότια προς τη Μαριούπολη, με τα ουκρανικά στρατεύματα να υποχωρούν.

Μετά από ολονύκτιες μάχες εναντίον των φιλορώσων, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν χθες να αποχωρήσουν από το στρατηγικής αξίας αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ καθώς και από ένα χωριό εκεί κοντά. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναγνώρισε με δηλώσεις του χθες πως τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων έχει αλλάξει σε βάρος του Κιέβου και προανήγγειλε σημαντικές ανακατατάξεις στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αύριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Εσθονία, ενδιάμεσο σταθμό πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πρόκειται θα διεξαχθεί στην Ουαλία στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Ο Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα συμπαράστασης προς τους νατοϊκούς του συμμάχους στην περιοχή θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των τριών πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής: Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας, ώστε το ΝΑΤΟ να «κατέβει» στην Σύνοδο με ένα «κοινό μέτωπο» ενάντια στη «ρωσική επιθετικότητα».`