Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Νέα μέθοδος: Διάγνωση διαβήτη δύο χρόνια πριν εκδηλωθεί

  • Written by 

Μια νέα μέθοδο που θα προβλέπει τον διαβήτη έως και δύο χρόνια πριν την εκδήλωση του ανακάλυψαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Kings College του Λονδίνου.

Η έγκαιρη διάγνωση θα μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, τύφλωσης ή εγκεφαλικού που οφείλεται σε διαβήτη. Η διάγνωση θα γίνεται με μια εξέταση αίματος η οποία όμως δεν θα ανιχνεύει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, όπως γίνεται σήμερα για να διαπιστωθεί εάν το άτομο πάσχει από διαβήτη, αλλά θα εντοπίζει άλλες παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό, όπως τα επίπεδα των μορίων λίπους. Η νέα αυτή μέθοδος θα βοηθήσει σημαντικά καθώς όταν πλέον τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, μπορεί να έχουν ήδη υποστεί βλάβες σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια 100 γυναίκες που ανήκαν σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν φυσιολογικά. Είχαν, όμως, διαφορές σε άλλα συστατικά του αίματος, όπως στα λιπίδια, ορισμένες πρωτεΐνες και τη βιταμίνη D. Οι γυναίκες με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, παρουσίασαν μεγαλύτερα προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη σχετίζονται με την κακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Από τη στιγμή που η εξέταση αίματος θα δείχνει ότι κάποιος θα νοσήσει από διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να ακολουθήσει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.