Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Πιο κοντά στο "ναι" της ανεξαρτητοποίησης η Σκοτία

  • Written by 

Στη Σκοτία μεταβαίνουν άρον άρον οι πολιτικοί αρχηγοί της Βρετανίας καθώς τα ποσοστά για ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από τη χώρα σε νέες δημοσκοπήσεις που έγιναν είναι πολύ υψηλά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών και ο Φιλελεύθερος Νικ Κλέγκ θα προβούν σε μια εκστρατεία υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση μετά από μια απόφαση-αστραπή που πάρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. «Θα κάνω ό,τι μπορώ. Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν πολλά για τα οποία οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν, αλλά υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε με ζέση και αυτό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειό μας είναι καλύτερα αν παραμείνουμε ενωμένοι. Αύριο, το σωστό μέρος για να βρισκόμαστε δεν είναι η Βουλή για τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά στην Σκοτία, να ακούσουμε και να μιλήσουμε στον κόσμο. Με διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστά ο καθένας θα πει γιατί είναι καλύτερο να μείνουμε μαζί. Αλλά ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι όλοι θα πούμε πως ναι μεν η απόφαση ανήκει στο λαό της Σκοτίας, αλλά εμείς θέλουμε να μείνετε μαζί μας» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, φανερά ανήσυχος για τις εξελίξεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» και το «όχι» στην ερώτηση για την ανεξαρτησία της Σκοτίας είναι πολύ κοντά σε ποσοστά και μάλιστα το τελευταίο γκάλοπ του YouGov έδινε προβάδισμα 51% στο «ναι» έναντι 49% του «όχι». Αυτό σημαίνει ότι στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται η ετυμηγορία των Σκοτσέζων να είναι η ανεξαρτητοποίηση τους.

Τα νούμερα αυτά όμως έχουν ανησυχήσει και τους επενδυτές. Δέκα ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, η βρετανική στερλίνα υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο έναντι του δολαρίου και η αξία των μετοχών σκοτσέζικων εταιρειών κατέγραψαν απώλειες δισεκατομμυρίων. Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως είχαν προειδοποιήσει ότι με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος απειλείται ούτως ή άλλως η αξία της στερλίνας.