Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Εκεχειρία επετεύχθη στην Ουκρανία

  • Written by 

Μόλις λίγη ώρα μετά την έναρξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων ανταρτών, εκρήξεις σημειώθηκαν βόρεια της πόλης Ντονέτσκ.

Όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Ρόιτερς, δύο αντάρτες οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν είπαν στο πρακτορείο ότι έχουν λάβει τη διαταγή να παύσουν πυρ. Σύμφωνα επίσης με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εκεχειρία.

Από την Ουαλία όπου βρίσκεται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι πιθανότατα θα αρχίσουν να απελευθερώνονται το Σάββατο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας. Μάλιστα, την απόφαση της εκεχειρίας ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο Twitter. Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο» όπως δήλωσε ο εκρπρόσπωος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν τηρηθεί η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μπορούμε να αποφύγουμε τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας», δήλωσε από την Ουαλία και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.