Log in
A+ A A-

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (VIDEO)

Τις θέσεις της Ελλάδας για τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια της επίσημης ομιλίας του, που πραγματοποίηθηκε το Σάββατο το μεσημέρι.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε αρχικά στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής δεσμευτική συμφωνία, ενώ υπενθύμισε και τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα κατά την πρόσφατη ανάληψη της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίτευξη μιας τέτοιας παγκόσμιας συμφωνίας. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εστίασε τις δράσεις της στην ανάδειξη της σημασίας της αειφόρου ανάπτυξης και, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, στο Ναϊρόμπι, τον περασμένο Ιούνιο, υιοθετήθηκε μια σημαντική Κοινή Διακήρυξη", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του Έμπολα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού θα έχει πολλαπλές συνέπειες για την ανθρωπότητα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.

"Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διεθνής στρατηγική, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός και να αποσοβηθεί μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας και τελικά του κοινωνικού ιστού των κρατών που θα έχουν πληγεί. Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συστήσει τη νέα αποστολή (UNMEER) και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προσφέρει την πλήρη στήριξή της σε κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται για την καταπολέμηση της επιδημίας"

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την Διεθνή Τρομοκρατία, θέτοντας και το ζήτημα των προσφύγων, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια στρατιωτική επέμβαση δεν θα φέρει την λύση από μόνη της.

"Τα στρατιωτικά μέσα δεν αρκούν από μόνα τους για να εξαλείψουν την τζιχαντιστική απειλή. Πρέπει, επίσης, να προωθήσουμε μια συμπεριληπτική διαδικασία εθνικού διαλόγου και συμφιλίωσης στο Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή αυτή κατά της ιρακινής εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας.", σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την από 5ης Σεπτεμβρίου Συμφωνία του Μινσκ, επισημαίνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην λύση "δια της διπλωματικής και πολιτικής οδού".

"Περιμένουμε το βήμα από την FYROM"

Αναφορικά με το θέμα της FYROM, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα καλής θέλησης, καλώντας την άλλη πλευρά να πράξει ανάλογα.

"Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη "Μακεδονία") για κάθε χρήση, erga omnes."

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπενθύμισε ότι συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την Τουρκική και τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος.