Log in
A+ A A-

Έτσι εκτέλεσαν τον Αμπαούντ

Νεκρός είναι ο εγκέφαλος των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όπως επιβεβαιώνει η γαλλική εισαγγελία του Παρισιού. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ένα από τα πτώματα των τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί την Τετάρτη, αναγνωρίστηκε ως ο Abdel Hamid Abaaoud.

Ακόμη, όπως επιβεβαιώνουν γαλλικές αστυνομικές πηγές, η γυναίκα που φέρεται να ανατινάχθηκε με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Σεν Ντενί ήταν τελικώς η ξαδέρφη του του Αμπαούντ.

Κουζνέβ: Ο Αμπαούντ είχε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις

Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αμπαούντ, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Κουζνέβ ανέφερε πως ο τρομοκράτης σαφώς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις του Παρισιού. Όπως πρόσθεσε, οι γαλλικές αρχές δεν ήξεραν πως βρισκόταν στην Ευρώπη πριν τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, ο Αμπαούντ είχε λάβει μέρος στην επίθεση στο τρένο Thalys στη Γαλλία τον Αύγουστο, ενώ όπως σημείωσε από τις 6 επιθέσεις που απέτρεψε η γαλλική αστυνομία από την άνοιξη, ο συγκεκριμένος τρομοκράτης ήταν μπλεγμένος στις τέσσερις.

Όπως ανέφερε ο Κουζνέβ, τα σχέδια για τις επιθέσεις ακολουθούσαν το ίδιο μοντέλο. Οργανώνονταν στο εξωτερικό και προέβλεπαν βίαιες ενέργειες από τζιχαντιστές που έμεναν στην Ευρώπη.

Όπως πρόσθεσε, υπήρχε ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης του Αμπαούντ από το Βέλγιο καθώς είχε καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια φυλάκιση για στρατολόγηση τρομοκρατών. Ακόμη υποστήριξε πως οι γαλλικές αρχές δεν έλαβαν καμία πληροφορία από υπηρεσίες άλλων χωρών ότι ο Αμπαούντ είχε επιστρέψει στην Ευρώπη.«Μόνο μετά τις 16 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μια υπηρεσία πληροφοριών εκτός Ευρώπης ανέφερε πως γνώριζε για την παρουσία του στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Μανουέλ Βάλς: Εξαιρετικό το έργο της αστυνομίας

«Θέλω να αναγνωρίσω το εξαιρετικό έργο των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος στη σύλληψη του «εγκεφάλου» -όπως τον αποκάλεσε- των επιθέσεων.

«Ο εγκέφαλος αυτών των επιθέσεων -ή τουλάχιστον ένας από αυτούς, αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί- είναι ανάμεσα στους νεκρούς», πρόσθεσε ο Βαλς καταχειροκροτούμενος από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Παρισιού

«Ο Αμπτέλ Χαμίντ Αμπαούντ ταυτοποιήθηκε επισήμως, μετά από έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επρόκειται για τη σορό που εντοπίστηκε στο κτίριο και ήταν γεμάτη από σφαίρες.

thetoc.gr