Log in
A+ A A-

Λαβρόφ: Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας ήταν μια «σχεδιασμένη προβοκάτσια», σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ αποκάλυψε πως ο Τούρκος ομόλογός του, του μετέφερε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια», αλλά -όπως τόνισε- «συνέχισε να βρίσκει δικαιολογίες» για την κατάρριψη του μαχητικού από τουρκικά F-16.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προκειμένου να υπογραμμίσει πόσο υπερβολική ήταν η αντίδραση των Τούρκων, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενος μάλιστα συνομιλία που είχε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε: «Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο. Ναι χθες άκουσα συλλυπητήρια από τον Νταβούτογλου αλλά την ίδια στιγμή επέμεινε στις τουρκικές θέσεις και προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις. Όσον αφορά τις ερωτήσεις μας για την παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη του θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά γι' αυτό εις μάτην. Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ με κάλεσε για να μου εκφράσει την αλληλεγγύη του και μου θύμισε αυτές τις 1.500 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη που έχουν γίνει κάτι σαν συνηθισμένη πρακτική. Και μου είπε ότι και αυτός δεν αποδέχεται τις εξηγήσεις των Τούρκων ακόμα και αν υπήρξε παραβίαση 17 δευτερολέπτων δεν δικαιολογεί την επίθεση κατά του ρωσικού μαχητικού».

Αν και σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Ρωσία δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στη Συρία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα «αναθεωρήσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα».«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα για τους τουρκικές εταιρείες ή για τις δικές μας, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που έγινε χωρίς απάντηση», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, είπε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε... πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της", είπε ο Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μην μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.

"Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο παραμονής στην Τουρκία", ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Λατάκεια θα ενισχυθεί με πυραύλους S-400 ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας. Ο ίδιος είπε ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους θα ακολουθηθούν τρία βήματα: Κάλυψη αέρος από πολεμικά αεροσκάφη, ενίσχυση της Αμυνας με ναυτικές δυνάμεις στις ακτές της Λατάκειας και αναβολή όλων των στρατιωτικών επαφών με την Τουρκία.

thetoc.gr