Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής της Ελισάβετ Β'

  • Written by 

Σε έναρξη διαδικασίας «ήπιας διαδοχής» στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται ο βρετανικός Τύπος, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να αναθέτει στον πρωτότοκο γιο της πρίγκιπα Κάρολο όλο και περισσότερες υποχρεώσεις της.

Το πρώτο πρακτικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η συγχώνευση των γραφείων Τύπου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και του πρίγκιπα της Ουαλίας. Επικεφαλής του νέου σχήματος επικοινωνίας της βασιλικής οικογένειας θα είναι η εκπρόσωπος του Κα

ρόλου, Σάλι Όσμαν, πρώην επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του BBC.

Ενδεικτική της απόφασης της βασίλισσας Ελισάβετ να αναθέσει περισσότερες υποχρεώσεις στον διάδοχο του θρόνου θεωρείται η εκπροσώπησή της από αυτόν στην περσινή σύνοδο της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα, το Νοέμβριο. Περισσότερες βασιλικές υποχρεώσεις θα αναλάβουν επίσης η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, καθώς και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Οι αλλαγές που γίνονται υπαγορεύονται από το προχωρημένο της ηλικίας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία τον Απρίλιο συμπληρώνει 88 χρόνια ζωής. Παρά κάποιες μικρές αδιαθεσίες μέσα στο 2013, η υγεία της κρίνεται απολύτως ικανοποιητική - ωστόσο θεωρείται σκόπιμο να μην κουράζεται πλέον πολύ.

Αυτό, διαβεβαιώνουν παράγοντες του Παλατιού, δε σημαίνει πως η βασίλισσα Ελισάβετ θα σταματήσει να είναι ενεργή στην άσκηση των καθηκόντων της. Θα συνεχίσει μεταξύ άλλων να δίνει ακροάσεις και να έχει την εβδομαδιαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η Daily Mirror αποκαλύπτει ότι μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα του Εδιμβούργου Φίλιππο θα επισκεφθούν φέτος τη Ρώμη, ενώ ιδιαίτερη προετοιμασία γίνεται για το πιθανότατα τελευταίο ταξίδι της στο εξωτερικό, που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία τον Ιούνιο για τους εορτασμούς της 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί του θρόνου έναντι του 65χρονου γιου της, όπως έκανε στην Ολλανδία στα 75 της η βασίλισσα Βεατρίκη. Η επιλογή μιας «περιόδου παράδοσης» της εξουσίας υπαγορεύεται επίσης από τις άγραφες συνταγματικές επιταγές, καθώς τυχόν επίσημη ανακοίνωση μεταβίβασης του θρόνου θα σήμαινε την ανάγκη ανακήρυξης αντιβασιλείας, που θα ήγειρε μια σειρά από συνταγματικές δυσκολίες, σχολιάζουν πηγές του Παλατιού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει φέτος 62 χρόνια στο θρόνο, έναν λιγότερο από τη μακροβιότερη μονάρχη βασίλισσα Βικτωρία.

Πηγή:skai