Log in
A+ A A-

Ο ΟΗΕ απέσυρε την πρόταση προς το Ιράν για την Γενεύη 2

Την απόσυρση της πρόσκλησης που απηύθυνε προς το Ιράν, ζητώντας του να συμμετάσχει στην ειρηνική συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Λεπτά αφού αποσύρθηκε η πρόταση προς το Ιράν, η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση-ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης, ο Εθνικός Συνασπισμός, ανακοίνωσε πως τελικά θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση του ΟΗΕ ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη κατέστησε σαφές πως το Ιράν δεν προτίθεται να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις εάν πρέπει ως προϋπόθεση να αποδεχθεί τον «οδικό χάρτη» της Γενεύης, που συμφωνήθηκε το 2012.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συριακή αντιπολίτευση αντέδρασαν έντονα στην πρόσκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν προς το Σιιτικό Ιράν, που θεωρείται ένας από τους κυριότερους συμμάχους και υποστηρικτές του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού επέκρινε την Τεχεράνη για το γεγονός ότι δεν τάχθηκε υπέρ του σχεδίου για σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, που είναι και η βάση της συνδιάσκεψης.

Η «Γενεύη 2» ξεκινά την Τετάρτη, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

ΣΚΑΪ