Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν παχύσδαρκα

  • Written by 

Στο πόρισμα ότι πρωτότοκα παιδιά έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και να αναπτύξουν παχυσαρκία σε κάποια φάση της ζωής τους, από ότι τα παιδιά που γενιούνται στην συνέχεια, καταλήγει μία μελέτη από το πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι επιστήμονες, μελέτησαν την πορεία 50 υπέρβαρων ανδρών ηλικίας από 40 εώς 50 ετών οι οποίοι δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε ήταν ότι οι πρωτότοκοι ζύγιζαν κατά μέσον όρο 6,9 κιλά περισσότερα απ' ό,τι όσοι ήταν δευτερότοκοι ή τριτότοκοι. Οι πρωτότοκοι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής, διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν κατά 33% μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σϋμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έχουν μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη , έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ, τονίζουν ότι "υπάρχουν κάποια στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει την κατανομή του λίπους στο σώμα και τον μεταβολισμό , από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία" παρόλα αυτά όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στην μελέτη είναι ιδιαιτερα μικρός, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.