Log in
A+ A A-

Επικείμενη επίσκεψη Ν. Αναστασιάδη στο Λονδίνο

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 18 έως 20 Απριλίου 2018, προγραμματίζεται να μεταβεί στο Λονδίνο αύριο, 17 Απριλίου 2018, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ειδικότερα, ο Ν. Αναστασιάδης προγραμματίζεται να συναντηθεί στις 17 Απριλίου, με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στο πρωθυπουργικό της Γραφείο.

Στις 18, 19 και 20 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιήσει μεμονωμένες συναντήσεις με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, και τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Στις 18 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προγραμματίζεται να παρακαθίσει σε δείπνο που αναμένεται να παραθέσει η Τ. Μέι προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ενώ την ίδια μέρα, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kιτάκ Λιμ, στην έδρα του Οργανισμού, στο Λονδίνο.

Στις 19 Απριλίου, ο Ν. Αναστασιάδης προγραμματίζεται να παραστεί στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, καθώς και να τύχει επίσημης υποδοχής από την Τ. Μέι και τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, Πατρίσια Σκότλαντ, να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου και να παρακαθίσει σε δείπνο που αναμένεται να παραθέσει η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β' προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στις 20 Απριλίου, ο Ν. Αναστασιάδης προγραμματίζεται να παρακαθίσει σε πρόγευμα της Ομοσπονδίας Κοινοπολιτειακών Αγώνων, να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, να παραστεί στην επίσημη τελετή λήξης της Συνόδου της Κοινοπολιτείας και τέλος, να παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου προς τιμή του, στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κοινοπολιτεία είναι μία εθελοντική διεθνή οργάνωση 53 χωρών, οι οποίες ήταν βρετανικές αποικίες, με επικεφαλής - συμβολικά - τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β' και Εκτελεστικό ηγέτη τον Γενικό Γραμματέα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι κοινές αξίες και στόχοι της Κοινοπολιτείας είναι η προαγωγή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σωστής διακυβέρνησης, των κανόνων δικαίου, του εμπορίου και της παγκόσμιας ειρήνης, όπως διατυπώθηκαν στη Διακήρυξη της Σιγκαπούρης στις 22 Ιανουαρίου 1971, καθώς και ότι η Κύπρος, η οποία υπέγραψε την ιδρυτική πράξη της στις 13 Μαρτίου 1961 στο Λονδίνο, ως ενεργό μέλος της Κοινοπολιτείας, αξιοποιεί τη συμμετοχή της «στον αγώνα της για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό ζήτημα».