Log in
A+ A A-

«Φέτα» μόνο με γεωγραφική ένδειξη στην Αυστραλία

Featured «Φέτα» μόνο με γεωγραφική ένδειξη στην Αυστραλία

Αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση της ονομασίας «φέτα» για τυριά που διατίθεται στην αγορά της Αυστραλίας βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της νέα εμπορικής συμφωνίας (FTA) που διαπραγματεύεται με την Αυστραλία.

Σύμφωνα με μια λίστα προϊόντων που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμινγχαμ, η ΕΕ ζητά στη νέα εμπορική συμφωνία να προστατεύεται μια σειρά προϊόντων με «γεωγραφική ένδειξη», στα οποία περιλαμβάνονται μπύρες, οινοπνευματώδη ποτά, τυριά, μεταξύ αυτών και η φέτα, και κρέατα.

Το θέμα, όπως αναφέρει ο Guardian, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Αυστραλούς παραγωγούς τυριού, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν όρους όπως «φέτα» και «γκοργκοντζόλα» για τα προϊόντα τους.

«Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Μπέρμινγχαμ στο ABC την Τρίτη, προσθέτοντας: «Θα δώσουμε σκληρή μάχη για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και εν τέλει στόχος είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, ώστε οι επιχειρήσεις και οι αγρότες της Αυστραλίας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατ. δυνητικών καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ονόματα προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΕΕ, στην πλειοψηφία τους συνδέονται με την γεωγραφική προέλευσή τους. Ειδικότερα, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι όροι «μπρι» και «καμεμπέρ», υπάρχει ειδική αναφορά στις επωνυμίες «Brie de Meaux» και «Camembert de Normandie».

Παράλληλα, ενώ αρχικά οι Αυστραλοί παραγωγοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για ενδεχόμενο «μπλόκο» στον όρο «προσούτο», τελικά η ΕΕ ζητά την προστασία μόνο των «Prosciutto di Parma», «Prosciutto di San Daniele» και «Prosciutto Toscano».

Όπως σημειώνει ο Guardian, η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών, με το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών των δύο πλευρών να εκτιμάται για την περσινή χρονιά στα 109 δισ. δολάρια.