Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Κορύφωση της κρίσης στην Ουκρανία- Ετοιμάζονται οι Ρώσοι για την εισβολή

  • Written by 

Oι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει πλέον για τα καλά καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι. Μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα με ανταλλαγές τελεσιγραφων μεταξύ Κιέβου, Μόσχας, Ουάσινγκτον και Ηνωμένων Εθνών η κατασταση κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Eίναι πλέον προφανές ότι η Ρωσία δεν κάμφθηκε από το χθεσινό τηλεοπτικο διάγγελμα του Προέδρου Ομπάμα και την έκκληση του για ψυχραιμία. Πρίν λίγη ώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πούτιν ζητησε την έγκριση για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος". Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε χαρακτηριστικά: "Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή".
Η Ρωσία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία καθώς έπειτα από παλαιότερη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.
Το Ρόιτερς με τηλεγράφημα του μεταδίδει την πληροφορία ότι περισσότεροι από 6.000 Ρώσοι έκαναν απόβαση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας". Ο Σεργκέι Ακσένοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε:
"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας".

Καταγγελίες για εισβολή

Σύμφωνα με καταγγελίες ποπυ έκανε χθες το βράδυ η νέα Ουκρανική Κυβέρνηση, οι Πώσοι έστειλαν παραστρατιωτικές ομάδες μηχανόβιων για να προετοιμάσουν το έδαφος για επικείμενη Ρωσική εισβολή στα πρότυπα της Γεωργίας το 1998.

Επεισόδια και θύματα στο Χάρκοβο

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες στην πόλη του Χάρκοβο, όταν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης 20 χιλιάδων φιλορώσων πολιτών, ακολούθησε η εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. "Ρωσία, βοήθησε μας" και "Μην αγγίζετε το Χάρκοβο" ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ακούστηκαν πυροβολισμοί και σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Μέσα στο Κυβερνητικό κτίριο βρίσκονταν 350 φιλοδυτικοί υποστηρικτές της νέας Κυβέρνησης.